Bewust zijn over risico's bliksem groeit snel

Bliksem kan niet alleen zwaar lichamelijk letsel en brand veroorzaken. Een inslag ergens in de buurt die juist goed wordt afgeleid, kan uw onbeveiligde elektrische installatie volledig plat leggen. Dat komt door overspanningspieken. In de jongste normen op dit gebied spreekt NEN daarom niet meer over bliksembeveiliging alleen, maar over een ‘in- en externe gecoördineerde bliksem- en overspanningsbeveiliging’.

Overspanningspieken kunnen namelijk niet alleen door bliksem worden veroorzaakt, maar ook door andere oorzaken. De huidige generatie digitaal geregelde en aangestuurde elektrotechnische installaties kan hierdoor grondig worden verstoo nen rd en hier grote schade aan toebrengen. De schade wordt zowel direct als indirect veroorzaakt door uitval, met alle gevolgschade van dien.

Bewustzijn groeit

Het bewustzijn over dit risico groeit snel bij eigenaren en beheerders van elektrotechnische installaties in gebouwen, fabrieken en de infrastructuur. Dit is volgens NEN van groot belang. Zeker in de meest kritische toepassingen als ziekenhuizen, zorgcentra, scholen en datacenters kunnen overspanningspieken niet alleen de veiligheid van mensen bedreigen, maar ook grote economische gevolgschade met zich meebrengen.

Er zijn in ons land gemiddeld 200.000 blikseminslagen per jaar. Elektrotechnische installaties, inclusief de aangesloten apparaten en andere systemen (denk aan de ICT) kunnen hiertegen worden beveiligd met een bliksem- en overspanningsbeveiliging. NEN heeft hiervoor de vier delen tellende norm NEN-EN-IEC 62305 opgesteld.

Als pakket leverbaar

Om het gebruik van de normreeks te vereenvoudigen zijn de belangrijkste delen van deze norm vertaald in het Nederlands. De normen zijn tot eind deze maand als pakket leverbaar met een aanzienlijke korting.

Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.