Belastingdienst opent datacenter in Apeldoorn

De Belastingdienst heeft zijn derde Overheidsdatacenter (ODC) geopend in Apeldoorn. De opening is onderdeel van een consolidatieslag waarbij de Rijksoverheid 66 datacenters consolideert naar vier grote ODC's.

Het datacenter is gevestigd in het Quintax-complex in Apeldoorn. Het nieuwe datacenter maakt onderdeel uit van een twin-opstelling van de Belastingdienst. Het datacenter in het Quintax-complex is een twin van de locatie Walterbosch aan de Kennedylaan in Apeldoorn. Deze constructie wordt overigens al langer door de Belastingdienst gebruikt maar is nu vernieuwd. Deze ODC op de Kennedylaan is overigens nog niet af. De oplevering van dit datacenter staat voor 4 juni op de planning.

De overheid heeft in totaal vier ODC's op de planning staan. Het laatste ODC is onderdeel van de 'Haagse Vierkante Kilometer' en wordt in Rijswijk gebouwd. Dit datacenter wordt naar verwachting eind 2014 opgeleverd.

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.