Asperitas brengt activiteiten rond restwarmte onder in nieuwe business unit

asperitas-aic24

Asperitas, het bedrijf achter de Immersed Computing koeltechnologie brengt alle lopende en nieuwe projecten op het gebied van circulaire energie onder in een nieuwe business unit: Asperitas Energy Innovation (AsperitasEI). De afdeling richt zich op de ontwikkeling van projecten rondom het hergebruik van restwarmte uit datacenters. Deze projecten worden door Asperitas uitgevoerd in samenwerking met klanten en partners als energiebedrijven, publieke organisaties en cleantech startups.

Het Haarlemse Asperitas lanceerde in 2017 Immersed Computing, een oplossing waarbij servers worden ondergedompeld in olie om warmte af te voeren. Dit systeem wordt gekoeld met behulp van water, dat hierdoor opwarmt tot een temperatuur van maximaal 65 graden Celsius. Het bedrijf stelt dat hierdoor minimaal 98% van de IT energie kan worden hergebruikt in de vorm van warm water. Daarnaast meldt Asperitas dat Immersed Computing de energievoetafdruk van datacenters met 50% kan verlagen.

Miljoen huishoudens verwarmen

Uit cijfers van de Dutch Datacenter Association blijkt dat er in Nederland voldoende restwarmte van datacenters beschikbaar is om een miljoen huishoudens te verwarmen. Daarnaast kan restwarmte ook worden gebruikt door industriebedrijven. Ondanks dit potentieel wordt de restwarmte van datacenters op dit moment nog vaak behandeld als een afvalstroom die niet bruikbaar is. Dit aangezien luchtgekoelde datacenters laagwaardige warmte uitstoten in een vorm die lastig te transporteren is, wat het hergebruik van restwarmte bemoeilijkt. Immersed Computing van Asperitas vereenvoudigt het hergebruik van restwarmte door warmte af te geven aan water, dat hoge temperaturen kan bereiken en eenvoudiger te transporteren is.

AsperitasEI gaat zich richten op samenwerkingen met klanten en partners van het bedrijf om scenario’s voor het hergebruik van restwarmte te ontwikkelen en realiseren. Het bedrijf werkt hiervoor al samen met verschillende energieleveranciers waaronder Nuon en publieke organisaties. De activiteiten van AsperitasEI vallen onder de verantwoordelijkheid van Maikel Bouricius, lid van het management team als Marketing Manager. Bouricius werkte eerder voor Green IT Amsterdam en werkte daar aan verschillende datacenter- en energieprojecten.

Dossiers
Lees ook
Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

Analist: ‘Datacenters kiezen eerder cold plate-koeling dan immersion cooling’

De toenemende power density van datacenter-racks, veroorzaakt door technologieën zoals cloud computing en generatieve AI, heeft geleid tot de verkenning van vloeistofkoeling als oplossing voor thermisch beheer. Zelfs met afscherming hebben traditionele luchtkoelingsmethoden moeite om te voldoen aan de koelbehoeften van dicht op elkaar gepakte1

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Kunnen traditionele passieve koeltechnieken een bijdrage leveren aan datacenterkoeling?

Dat is een vraag die John Laban, bekend van Open Compute en OpenUK, zich stelt. Hij komt met die vraag na het zien van een korte video over global warming en het gebruik van airconditioning. Het aantal airco’s zal - zo voorspellen de makers van de video - naar verwachting de komende jaren verdrievoudigen.

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Initiatief rond waterbesparing past elektrolyse toe

Watergebruik en waterbesparing spelen een steeds grotere rol in de datacenterindustrie. Wereldwijd wordt daarom onderzocht hoe het gebruik van water en het toepassen van chemicaliën kan worden verminderd. In Singapore is in dat kader een interessant initiatief ontplooid voor het SIN10-datacenter van Digital Realty.