ASHRAE vraagt feedback op standaard voor energiesimulaties voor gebouwen

ASHRAE publiceert een conceptversie van ASHRAE Standaard 209P, Energy Simulation Aided Design for Buildings Except Low-Rise Residential Buildings (pdf). De standaard beschrijft de minimale eisen voor het toepassen van gebouwenergiesimulaties en analyses op het ontwerp van gebouwen, zoals datacenters.

ASHRAE-logo Dit meldt BusinessCriticalInfrastructures.com. Keuzes die bij het ontwerp van een gebouw worden gemaakt kunnen een grote impact hebben op het latere energieverbruik van een gebouw. Energiemodellering maakt het mogelijk vroeg in de ontwerpfase maatregelen en features die het energieverbruik moeten terugdringen te evalueren. Hierdoor kan modellering helpen een gebouw zo energie-efficiënt mogelijk te ontwerpen, iets wat uiteraard voor datacenters erg interessant is.

Methodologie

ASHRAE beschrijf in standaard 209P een methodologie voor het toepassing van energiemodellering op het ontwerpproces van gebouwen. In eerdere versies van de standaard was de energiemodellering onderdeel van het ‘standaard’ ontwerpproces. Aangezien veel taken, data en doelstellingen bij iedere modellering of modelleringscyclus gelijk zijn is in de nieuwe standaard gekozen voor een generieke modelleringscycli.

In totaal worden zeven modelleringscycli voor de ontwerpfase in standaard 209P gedefinieerd, waarbij voor ieder cycli aparte doelstellingen zijn gedefinieerd. Daarnaast zijn drie modelleringscycli gedefinieerd die van toepassing zijn op de bouw en het gebruik van het gebouw.

Feedback

ASHRAE verwacht dat de standaard uiteindelijk zal worden ingezet door partijen die duurzame gebouwen certificeren. Deze certificaten kunnen gebouweigenaren zoals datacentereigenaren stimuleren te kiezen voor een energiezuinig ontwerp en duurzaam pand. Betrokken partijen kunnen tot 9 mei 2016 feedback geven op het concept.

Dossiers
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.