Amsterdam is op één na grootste colocatiemarkt ter wereld

Als het gaat om datacenterdichtheid en de hoeveelheid colocatiefaciliteiten staat Amsterdam wereldwijd op de tweede positie. Alleen de Britse hoofdstad Londen gaat Amsterdam voor.

Dit blijkt uit de 2017 Global Top Ten Colocation Ecosystems van Cloudscene. Cloudscene heeft het totaal aantal colocatieruimten in de verschillende steden gecombineerd met het totaal aan Points of Presence (PoP’s) in alle colocatiedatacenters in een markt om deze top 10 samen te stellen. De top 10 ziet er als volgt uit:

Verenigde Staten is grootste datacentermarkt

“De Verenigde Staten is veruit de grootste datacentermarkt ter wereld. Het is dan ook niet verrassend dat vijf Amerikaanse steden in de lijst zijn opgenomen. Het is echter Europa die de top drie posities domineren, terwijl Sydney zijn entree heeft gemaakt op positie acht dankzij de aanzienlijke groei die Australië in de afgelopen drie jaar heeft doorgemaakt”, aldus Bevan Slattery, oprichter van Cloudscene.

De leidende spelers in de wereldwijde datacentersector zijn Equinix, Digital Realty, Global Switch, CenturyLink, NTT, AT&T en Verizon. Zowel Equinix, Digital Realty als Verizon zijn actief in alle tien steden die in de top 10 van Cloudscene zijn opgenomen.

Azië/Pacific is snelst groeiende markt

“We verwachten beweging te zien in de ranglijst van het ecosysteem voor het komende jaar, aangezien Azië/Pacific de snelst groeiende regio blijft voor de datacenterindustrie. Het is dan ook waarschijnlijk dat meer steden in de APAC-regio hun weg zullen vinden naar de top 10”, aldus Slattery.

Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.