Amazon verwarmt kantoorpand in Seattle met restwarmte

Amazon gaat zijn kantoor in Seattle verwarmen met restwarmte afkomstig van een naburig datacenter. Hiermee wil het bedrijf zijn CO2-uitstoot terugdringen.

amazon-logo Dit maakt Amazon bekend in een blogpost. De restwarmte is afkomstig uit de Westin Building Exchange, een datacenter dat servers host voor ruim 250 telecom- en internetbedrijven. Dit datacenter is in dezelfde straat in de Amerikaanse stad Seattle gevestigd als het kantoor van Amazon.

Opgeslagen in water

De restwarmte wordt afgegeven aan water, dat vervolgens wordt doorgepompt naar het kantoor van Amazon. Het water heeft een temperatuur van ongeveer 18 °C, wat onvoldoende is om de kantoorruimtes in het pand op te warmen. Het water wordt daarom met behulp van speciale apparatuur opgewarmd, waarbij de warmte uit het water wordt gewonnen en terug wordt gegeven aan een kleinere hoeveelheid water. Dit maakt het mogelijk de temperatuur van het water te verhogen tot zo'n 54 °C. Dit warme water wordt opgeslagen in een opslagtank met een capaciteit van ruim 1,5 miljoen liter.

Amazon verwacht door het hergebruik van restwarmte uit de Westin Building Exchange in een periode van 25 jaar bijna 80 miljoen kilowattuur aan energie te kunnen besparen. Dit staat volgens Amazon gelijk aan de CO2-uitstoot die wordt gegenereerd door het verbranden van bijna 29.500 kilogram steenkool.

Dossiers
Lees ook
Technisch dienstverlener Unica neemt  Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt Eljes Infrastructurele Projecten over

Technisch dienstverlener Unica neemt het bedrijf Eljes Infrastructurele Projecten over dat actief is in de aanleg van glasvezelnetwerken voor datacenters en networkproviders in de Benelux.

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

Nieuw datacenter van AWS draait geheel op nucleaire energie

kunnen (kleine) nucleaire reactoren een haalbare oplossing zijn voor de leveringsproblemen rond elektriciteit? De discussie - zie bijvoorbeeld hier op LinkedIn - krijgt extra aandacht naar aanleiding van de recente overname door Amazon Web Services van een datacenter

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

Wat doe ik met gebruikte datacenterapparatuur?

De eerste Circulaire-IT.nl Community Netwerk Meeting, op 23 april, richt zich op duurzaamheid in computerruimtes, datacenters en professionele IT-apparatuur. De Community Netwerk Meeting van Circulaire-IT.nl vindt plaats bij Eurofiber in de ‘Matriarch.