Akamai gaat infrastructuur met duurzame energie aandrijven

windmolens

Leverancier van Content Delivery Network (CDN) diensten Akamai Technologies maakt bekend in 2020 de helft van haar infrastructuur wereldwijd volledig op duurzame energie te laten draaien. Akamai beschikt wereldwijd over 200.000 servers in 126 verschillende landen.

Dit maakt Nicole Peill-Moelter, senior director duurzaamheid bij Akamai, bekend in een blogpost. Peill-Moelter benadrukt dat Akamai al langer inzet op het terugdringen van het energieverbruik van haar infrastructuur. In de afgelopen zeven jaar is het netwerkverkeer dat Akamai verwerkt verzevenvoudigd, terwijl de energiegebruik en CO2-uitstoot van het bedrijf met een tiende van deze snelheid is toegenomen.

Deals met energieleveranciers

Akamai wil deals gaan sluiten met leveranciers van duurzame energie, waarbij het bedrijf voor een bepaalde tijd gegarandeerd duurzame energie afneemt tegen een vaste prijs. Dit helpt energiebedrijven de financiering rond te krijgen voor de realisatie van duurzame energieprojecten door investeerders extra zekerheid te geven.

De energieleverancier verkoopt de opgewekte duurzame energie tegen een marktconforme prijs op de groothandelsmarkt. Akamai neemt van ditzelfde netwerk vervolgens tegen het vaste tarief energie af, die wordt gebruikt om lokale datacenters van Akamai aan te drijven. Hierbij krijgt Akamai Renewable Energy Certificates (REC’s) toegewezen. Met deze credits kunnen bedrijven in de Verenigde Staten aantonen dat energie die zij afnemen van het reguliere energienetwerk op duurzame wijze is opgewekt.

Contract for differences

Het verschil tussen de verkoopprijs die de energieleverancier hanteert en het vaste energietarief dat Akamai heeft afgesproken wordt als credit of debet doorberekend aan Akamai. Dit concept noemt Akamai ‘contract for differences’ (CFD). Akamai hoopt hiermee een strategie te hebben ontwikkeld dat als model kan bieden voor andere bedrijven die over gedistribueerde infrastructuur beschikken.

Dossiers
Lees ook
Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

Microsoft opent een prototype datacenter dat volledig wordt aangedreven met methaangas. Het datacenter in Cheyenne in het Amerikaanse Wyoming neemt dit methaangas af van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie. Dit meldt Wyoming Business Report. Het datacenter heeft een vermogen van 200 kW. Het datacenter bestaat uit een container waarin een h1

Google gaat datacenter aandrijven met windenergie

Google gaat datacenter aandrijven met windenergie

Google gaat een datacenter in het Amerikaanse Oklahoma voor een belangrijk deel voorzien met windenergie. Hiervoor heeft het bedrijf een contract gesloten met een windmolenpark. Het Amerikaanse IT-bedrijf maakt de overeenkomst bekend in een blogpost, waaruit blijkt dat Google in totaal de beschikking krijgt over 48 megawatt aan windenergie. Ter ve1

Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gisteren de aftrap gegeven van de bouw van het nieuwe Google-datacenter in de Groningse Eemshaven. Google investeert in vier jaar tijd 600 miljoen euro in het project. In totaal moeten 150 nieuwe vaste banen in de regio worden gecreëerd. Minister Kamp verwacht dat het niet blijft bij deze 150 vaste ba1