Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

090716_datacenter

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gisteren de aftrap gegeven van de bouw van het nieuwe Google-datacenter in de Groningse Eemshaven. Google investeert in vier jaar tijd 600 miljoen euro in het project. In totaal moeten 150 nieuwe vaste banen in de regio worden gecreëerd.

Minister Kamp verwacht dat het niet blijft bij deze 150 vaste banen en indirect ook werkgelegenheid wordt gecreëerd. Op het hoogtepunt moet het datacenter de komende jaren voor zo'n 1.000 mensen werkgelegenheid bieden. Naar verwachting wordt de eerste fase van het datacenter begin 2016 in gebruik genomen. De bouw van de volledige locatie moet in 2017 zijn afgerond.

960 Gigawatt

Het datacenter moet ruimte gaan bieden aan tienduizenden servers van Google en verbruik jaarlijks naar verwachting zo'n 960 gigawatt aan energie. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van maar liefst bijna 400.000 huishoudens. Google heeft al bekend gemaakt in de toekomst gebruik te willen maken van duurzame energie. De Eemshaven zou hiervoor mogelijkheden bieden.

Het datacenter wordt gerealiseerd op een terrein van ruim veertig voetbalvelden groot. Het havenbedrijf Groningen Seaports heeft voor een onbekend bedrag 50 hectare bouwgrond aan Google verkocht. De locatie in de Eemshaven is voor Google onder andere interessant door het feit dat één van de transatlantische datakabels voor dataverkeer tussen Amerika en Europa in de Eemshaven aan land komt.

Dossiers
Lees ook
Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Eigen energiehub helpt bedrijfsterrein aan lokaal opgewekte groene stroom

Acht bedrijven die zich de komende jaren gaan vestigen op een van de kavels van Medel II sluiten zich aan bij een nieuw energiesysteem, een initiatief van energie-infrastructuurspecialist Joulz in samenwerking met regionale netbeheerder Liander.

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

Skygard introduceert een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.