Minister Kamp geeft aftrap voor bouw Google-datacenter in Eemshaven

090716_datacenter

Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gisteren de aftrap gegeven van de bouw van het nieuwe Google-datacenter in de Groningse Eemshaven. Google investeert in vier jaar tijd 600 miljoen euro in het project. In totaal moeten 150 nieuwe vaste banen in de regio worden gecreëerd.

Minister Kamp verwacht dat het niet blijft bij deze 150 vaste banen en indirect ook werkgelegenheid wordt gecreëerd. Op het hoogtepunt moet het datacenter de komende jaren voor zo'n 1.000 mensen werkgelegenheid bieden. Naar verwachting wordt de eerste fase van het datacenter begin 2016 in gebruik genomen. De bouw van de volledige locatie moet in 2017 zijn afgerond.

960 Gigawatt

Het datacenter moet ruimte gaan bieden aan tienduizenden servers van Google en verbruik jaarlijks naar verwachting zo'n 960 gigawatt aan energie. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van maar liefst bijna 400.000 huishoudens. Google heeft al bekend gemaakt in de toekomst gebruik te willen maken van duurzame energie. De Eemshaven zou hiervoor mogelijkheden bieden.

Het datacenter wordt gerealiseerd op een terrein van ruim veertig voetbalvelden groot. Het havenbedrijf Groningen Seaports heeft voor een onbekend bedrag 50 hectare bouwgrond aan Google verkocht. De locatie in de Eemshaven is voor Google onder andere interessant door het feit dat één van de transatlantische datakabels voor dataverkeer tussen Amerika en Europa in de Eemshaven aan land komt.

Dossiers
Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.