AI gaat helpen koeling te verbeteren

Flowgate

Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij regelmatig gebruik van hun kennis en vaardigheden op het gebied van big data en AI. Bovendien stelt men de ontwikkelde technologie regelmatig beschikbaar als open source-software.

Een mooi voorbeeld is FlowGate. Dit is een open source-project dat is opgezet door virtualisatiespecialist VMware. Dit bedrijf heeft intern de nodige kennis opgebouwd over de impact die gevirtualiseerde servers hebben op de vraag naar koeling in het rack. Het bedrijf heeft deze technologie nu uitgebracht als een eigen product - Deep Cooling genaamd - en tevens gepubliceerd via het FlowGate open source-project.

Deep Cooling-700

 

In een blog post stelt VMware: het systeem regelt automatisch de parameters van apparatuur om zich dynamisch aan te passen aan de belasting van het datacenter en een meer uniforme en stabiele temperatuurregeling en betere prestaties op het gebied van energieverbruik te bieden. Tegelijkertijd biedt het systeem ook een set van tools en processen om de beheerders van het datacenter in staat te stellen op elk moment in te grijpen bij de implementatie van Deep Cooling en in geval van nood de controle over het koelsysteem over te nemen.

Het systeem bespaart volgens het bedrijf 18 tot 25% elektriciteit voor koeling, wat zich volgens de onderzoekers vertaalt tot een verbetering van de PUE met ongeveer 0,1-0,15. Bovendien vereist het systeem minimale aanpassingen aan de hardware van het datacenter en heeft het geen negatieve invloed op de normale productie tijdens het implementatieproces. Daarom is het rendement op investering (ROI) van Deep Cooling meer dan het dubbele van dat van de op hardware gebaseerde aanpassingen aan het energieverbruik.

Dossiers
Meer over
Lees ook
China begint productie van onderwaterdatacenters

China begint productie van onderwaterdatacenters

Zoeken naar duurzame en efficiënte manieren om datacenters te huisvesten is in veel landen een prioriteit geworden. China heeft recentelijk een significante stap gezet op dit gebied door te starten met de bouw van onderwaterdatacenters (UDC), een concept dat voor het eerst werd geïntroduceerd door Microsoft's Project Natick in 2014.

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Nieuw EU-fonds van 4 miljard euro voor schone energieprojecten interessant voor datacenters

Recent heeft de Europese Unie een belangrijke stap gezet in de richting van schone energie door €4 miljard beschikbaar te stellen voor schone energieprojecten, waaronder energieopslag. Dit initiatief, dat voortkomt uit de EU's Innovation Fund, biedt niet alleen een impuls voor milieuvriendelijke technologieën, maar biedt ook kansen voor datacenters...

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Europese Investeringsfonds zet in op vermindering energieverspilling in datacenters

Het Europese Investeringsfonds (EIF) heeft 145 miljoen euro geïnvesteerd in een privaat fonds dat zich richt op het terugdringen van energieverspilling in onder andere datacenters en andere faciliteiten die veel energie gebruiken. Deze investering is onderdeel van de bredere inspanningen van de EU om duurzaamheid in de energiesector te bevorderen.