AI gaat helpen koeling te verbeteren
Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij regelmatig gebruik van hun kennis en vaardigheden op het gebied van big data en AI. Bovendien stelt men de ontwikkelde technologie regelmatig beschikbaar als open source-software.
Een mooi voorbeeld is FlowGate. Dit is een open source-project dat is opgezet door virtualisatiespecialist VMware. Dit bedrijf heeft intern de nodige kennis opgebouwd over de impact die gevirtualiseerde servers hebben op de vraag naar koeling in het rack. Het bedrijf heeft deze technologie nu uitgebracht als een eigen product - Deep Cooling genaamd - en tevens gepubliceerd via het FlowGate open source-project.

In een blog post stelt VMware: het systeem regelt automatisch de parameters van apparatuur om zich dynamisch aan te passen aan de belasting van het datacenter en een meer uniforme en stabiele temperatuurregeling en betere prestaties op het gebied van energieverbruik te bieden. Tegelijkertijd biedt het systeem ook een set van tools en processen om de beheerders van het datacenter in staat te stellen op elk moment in te grijpen bij de implementatie van Deep Cooling en in geval van nood de controle over het koelsysteem over te nemen.
Het systeem bespaart volgens het bedrijf 18 tot 25% elektriciteit voor koeling, wat zich volgens de onderzoekers vertaalt tot een verbetering van de PUE met ongeveer 0,1-0,15. Bovendien vereist het systeem minimale aanpassingen aan de hardware van het datacenter en heeft het geen negatieve invloed op de normale productie tijdens het implementatieproces. Daarom is het rendement op investering (ROI) van Deep Cooling meer dan het dubbele van dat van de op hardware gebaseerde aanpassingen aan het energieverbruik.
Dossiers
Meer over
Lees ook
CyrusOne heeft de plannen voor Nederlandse markt drastisch gewijzigd
In 2018 betrad CyrusOne de Nederlandse markt. Tussen Amsterdam en Haarlem werd een eerste datacenter gebouwd, in de kop van Noord Holland werd 33 hectare grond gereserveerd. Eind april is door een melding van de gemeente Hollands Kroon duidelijk geworden dat de businessplannen van het bedrijf grondig zijn gewijzigd.
Digital Realty werkt aan datacenter met maar liefst 13 verdiepingen
Er is altijd nog hoop voor oude, leegstaande kantoorgebouwen of verloederde parkeerplaatsen in het centrum aan een stad. Een dochteronderneming van Digital Realty heeft namelijk plannen ingediend om een datacenter van niet minder dan 13 verdiepingen te bouwen in downtown Los Angeles.
Eerste chip-naar-chip 224G-interconnect voor high-performance computing in datacenters geïntroduceerd
De nieuwe interconnect omvat een nieuwe generatie bekabeling, backplanes, board-to-board-connectoren en near-ASIC connector-naar-kabeloplossingen die werken met snelheden tot 224 Gbps-PAM4. Om dit soort snelheden te realiseren was een nieuwe systeemarchitectuur nodig met meerdere chip-naar-chip-verbindingensschema’s.