AI gaat helpen koeling te verbeteren

Flowgate

Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij regelmatig gebruik van hun kennis en vaardigheden op het gebied van big data en AI. Bovendien stelt men de ontwikkelde technologie regelmatig beschikbaar als open source-software.

Een mooi voorbeeld is FlowGate. Dit is een open source-project dat is opgezet door virtualisatiespecialist VMware. Dit bedrijf heeft intern de nodige kennis opgebouwd over de impact die gevirtualiseerde servers hebben op de vraag naar koeling in het rack. Het bedrijf heeft deze technologie nu uitgebracht als een eigen product - Deep Cooling genaamd - en tevens gepubliceerd via het FlowGate open source-project.

Deep Cooling-700

 

In een blog post stelt VMware: het systeem regelt automatisch de parameters van apparatuur om zich dynamisch aan te passen aan de belasting van het datacenter en een meer uniforme en stabiele temperatuurregeling en betere prestaties op het gebied van energieverbruik te bieden. Tegelijkertijd biedt het systeem ook een set van tools en processen om de beheerders van het datacenter in staat te stellen op elk moment in te grijpen bij de implementatie van Deep Cooling en in geval van nood de controle over het koelsysteem over te nemen.

Het systeem bespaart volgens het bedrijf 18 tot 25% elektriciteit voor koeling, wat zich volgens de onderzoekers vertaalt tot een verbetering van de PUE met ongeveer 0,1-0,15. Bovendien vereist het systeem minimale aanpassingen aan de hardware van het datacenter en heeft het geen negatieve invloed op de normale productie tijdens het implementatieproces. Daarom is het rendement op investering (ROI) van Deep Cooling meer dan het dubbele van dat van de op hardware gebaseerde aanpassingen aan het energieverbruik.

Dossiers
Lees ook
Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

Oproep tot registratie en controle van highend AI chips kan grote gevolgen hebben voor datacenters

In een recent rapport van de Universiteit van Cambridge wordt gepleit voor het reguleren van de uitlevering van highend AI-chips. Het gaat onder meer om een voorstel om deze chips te taggen en te registreren, wat implicaties kan hebben voor de werking en toegankelijkheid van datacenters wereldwijd. Het rapport, getiteld "Computing Power and the Go1

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC wil nieuw datacenter bouwen in Frankfurt

NorthC is van plan een nieuw datacenter te bouwen in Frankfurt. De aanbieder van colocatie datacenters breidt nu ook zijn managementteam uit. Naast strategie-uitbreiding, groeiversnelling en colocatiediensten wil het bedrijf in de toekomst ook hybride cloud- en connectiviteitsoplossingen kunnen aanbieden.

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Intel en HPE bundelen krachten voor immersion cooling voor telecom-toepassingen

Iceotope, Hewlett Packard Enterprise (HPE) en Intel hebben een nieuw immersion pooling-systeem ontwikkeld dat specifiek bedoeld is voor zogeheten Radio Access Network (RAN) telecomnetwerken. Het 2U KUL RAN rack is gepresenteerd tijdens het Mobile World Congress in Barcelona. Het belooft tot 20% energiebesparing op apparaatniveau te bieden.