AI gaat helpen koeling te verbeteren

Flowgate

Software is de feitelijke oorzaak van het energiegebruik van datacenters. Daarom is het interessant om te zien dat steeds meer softwarebedrijven zich bezig houden met het ontwikkelen van specifieke technieken en programmatuur die bedoeld zijn om het energieverbruik dat hun eigen programmatuur als het ware ‘uitlokt’ te verminderen. Hierbij maken zij regelmatig gebruik van hun kennis en vaardigheden op het gebied van big data en AI. Bovendien stelt men de ontwikkelde technologie regelmatig beschikbaar als open source-software.

Een mooi voorbeeld is FlowGate. Dit is een open source-project dat is opgezet door virtualisatiespecialist VMware. Dit bedrijf heeft intern de nodige kennis opgebouwd over de impact die gevirtualiseerde servers hebben op de vraag naar koeling in het rack. Het bedrijf heeft deze technologie nu uitgebracht als een eigen product - Deep Cooling genaamd - en tevens gepubliceerd via het FlowGate open source-project.

Deep Cooling-700

 

In een blog post stelt VMware: het systeem regelt automatisch de parameters van apparatuur om zich dynamisch aan te passen aan de belasting van het datacenter en een meer uniforme en stabiele temperatuurregeling en betere prestaties op het gebied van energieverbruik te bieden. Tegelijkertijd biedt het systeem ook een set van tools en processen om de beheerders van het datacenter in staat te stellen op elk moment in te grijpen bij de implementatie van Deep Cooling en in geval van nood de controle over het koelsysteem over te nemen.

Het systeem bespaart volgens het bedrijf 18 tot 25% elektriciteit voor koeling, wat zich volgens de onderzoekers vertaalt tot een verbetering van de PUE met ongeveer 0,1-0,15. Bovendien vereist het systeem minimale aanpassingen aan de hardware van het datacenter en heeft het geen negatieve invloed op de normale productie tijdens het implementatieproces. Daarom is het rendement op investering (ROI) van Deep Cooling meer dan het dubbele van dat van de op hardware gebaseerde aanpassingen aan het energieverbruik.

Dossiers
Lees ook
3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

3D-geprint datacenter in Heidelberg afgerond

In Heidelberg, Duitsland, is de bouw van een 3D-geprint gebouw, bestemd als datacenter, voltooid. DatacenterWorks schreef er al eerder over. De vastgoedontwikkelaar en -investeerder Kraus Group heeft de sleutels van de faciliteit, genaamd Wavehouse Campbell Heidelberg, overgedragen aan de lokale cloud- en datacenter provider Heidelberg iT Manageme1

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling wordt METIS

DE WIT datacenterkoeling gaat met ingang van 2 februari 2024 verder onder een nieuwe naam: METIS. Vanaf dezelfde datum verlaat het bedrijf - dat in de afgelopen negen jaar een betrouwbare reputatie heeft opgebouwd in het koelen van onder andere datacenters - in goede harmonie de DE WIT groep om zelfstandig verder te groeien.

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

DC2HEAT-project wil AI toepassen voor hergebruik restwarmte

Het DC2HEAT-project gaat op zoek naar een klimaatvriendelijke benutting van restwarmte uit datacenters. Het project vindt plaats in Frankfurt.