Panasonic en Facebook ontwikkelen systeem voor efficiënte langetermijnopslag van data

Panasonic lanceert freeze-ray, een data archiveringssysteem op basis van optische schijven dat in samenwerking met Facebook is ontwikkeld. Het systeem is bedoeld om data die zelden hoeft worden aangesproken voor langere tijd op efficiënte wijze op te slaan. Het freeze-ray systeem kan volgens Panasonic de operationele kosten en het energieverbruik van datacenters terugdringen, zonder de integriteit van data in gevaar te brengen.

Freeze-ray is gebaseerd op technologie van Facebook voor het opslaan van foto’s en maakt gebruik van Write Once Read Many (WORM) technologie. Het systeem is door Facebook in de praktijk getest. Het social media bedrijf heeft de eerste generatie 100GB Blu-ray gebaseerde archiveringssysteem in zijn datacenters geïmplementeerd. Naar verwachting wordt de tweede generatie freeze-ray, een 300GB data archiveringssysteem op basis van optische schijven, later dit jaar geïmplementeerd.

Het nieuwe freeze-ray helpt volgens Panasonic bedrijven die behoefte hebben aan grote hoeveelheid opslagruimte. In totaal zou met behulp van het systeem 547,2TB aan opslagruimte kunnen worden ondergebracht in één standaard 19 inch rack. Door gebruik te maken van het tweede generatie systeem met 300GB opslagruimte kan de totale opslagruimte per 19 inch rack worden vergroot tot 1.641TB.

Meer over
Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber breidt interconnectiviteit uit met Equinix Fabric

Eurofiber (Cloud Infra) stelt klanten in staat om rechtstreeks end-to-end verbindingen te maken van elk Equinix IBX Datacenter naar elke DCspine-verbonden datacenterlocatie op aanvraag, zonder fysieke cross-connects.

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Startup Exowatt wil AI-datacenters van hernieuwbare energie voorzien

Het Amerikaanse bedrijf Exowatt belooft elektriciteit te leveren tegen een prijs van 0,01 dollar per kilowattuur, of zelfs minder, voor datacenters en kunstmatige intelligentie (AI). Deze ambitie wordt ondersteund door investeerders zoals Sam Altman (van OpenAI), Andreessen Horowitz en Atomic.