Datacenter trends in 2022

Michiel Pander RDM 2022

Elk jaar brengt R&M alle recente innovaties op het gebied van publieke netwerken, LAN en Datacenters in kaart. Graag deel ik een aantal van onze bevindingen met betrekking tot datacenters.

 

Uitdagingen voor datacenters

Voor datacenters breekt een nieuwe fase aan op het gebied van hogesnelheids- datatransmissie. Zij moeten hun netwerkbeheer verregaand automatiseren om het snel groeiende aantal glasvezelkabels en verbindingen op een betrouwbare manier te kunnen beheren.

We zien een migratie naar snellere netwerken en de introductie van 400 en 800 Gigabit-Ethernet. Leveranciers van datacenters moeten zich voorbereiden op drastische veranderingen in de glasvezelinfrastructuur. In serverruimtes en racks moeten bekabeling en connectiviteit steeds verder worden uitgebreid. Ook is er meer vraag naar kant-en-klare oplossingen, vooral voor mid-range en scale-up oplossingen. In veel gevallen is er aan de klantzijde geen aangewezen specialist, waardoor er behoefte is aan deskundige ondersteuning en geïntegreerde oplossingen.

Beheer en implementatie van de nieuwste innovatieve optische connectorsystemen spelen ook een belangrijke rol. In racks met steeds meer aansluitingen wordt het werken met kabels steeds lastiger. Daarom komen er steeds meer geprefabriceerde kabelsystemen op de markt. Datacenters die honderdduizenden glasvezelverbindingen in gevoelige bedrijfsomgevingen huisvesten en steeds op nieuwe markteisen moeten inspelen, kunnen niet meer op de traditionele manier worden beheerd. Daarom is het belangrijk geschikte oplossingen te vinden voor geautomatiseerd infrastructuurbeheer.

Andere overwegingen

Ik denk dat het van belang is dat bedrijven zoals wij een zo breed mogelijk pakket aan oplossingen kunnen aanbieden. Sommige klanten willen bijvoorbeeld alles in de Cloud plaatsen, terwijl anderen redenen hebben (wellicht juridisch) om de voorkeur te geven aan een on-premise oplossing, of een combinatie van beide. Wat ‘on-premise’ betreft, zijn mensen inmiddels gewend aan cloud-based diensten die ze wanneer nodig direct kunnen activeren, waardoor time to capacity essentieel is. Wanneer een oplossing eenmaal is gespecificeerd, accepteren mensen geen doorlooptijden van maanden - of zelfs weken! Geïntegreerde oplossingen die gemakkelijk kunnen worden uitgebreid (en verplaatst) vormen een belangrijke factor voor het verkorten en garanderen van de time to capacity. Leveranciers moeten hardware kunnen aanbieden, maar ook een breed scala aan monitoring- en beheeroplossingen, alsmede kennis en ondersteuning voor implementatie, exploitatie en optimalisatie. Dit gaat verder dan direct netwerk-gerelateerde onderwerpen, maar bijvoorbeeld ook over het helpen van klanten bij het realiseren van hun MVO- en duurzaamheidsdoelstellingen. Een dergelijke aanpak in combinatie met een breed portfolio maakt het leven voor eindgebruikers eenvoudiger - het wordt gemakkelijker om een volledig geïntegreerde oplossing te specificeren en producten en consulting van één partner te krijgen.

 

Michiel Panders, General Manager Europe, Reichle & De-Massari

 

 

Lees ook
Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Ook in de VS maakt men zich zorgen over het ‘verrommelen’ van het landschap door datacenters

Wie denkt dat de problemen die veel mensen hebben met “blokkendozen” in de weilanden van ons land een typisch Nederlands fenomeen is, heeft het mis. Zelfs in een land als de Verenigde Staten waar men het kapitalisme zo’n beetje uitgevonden lijkt te hebben, hebben steeds meer mensen moeite met de komst van kolossale datacenters die het cultuurlands1

Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

Onderzoek JLL: ‘Opnieuw recordjaar voor de belangrijkste datacenterlocaties in Europa’

De Europese Tier I-markten van Frankfurt, Londen, Amsterdam, Parijs en Dublin hebben de afgelopen zeven jaar een ongekende groei doorgemaakt. Onderzoeksbureau JLL voorspelt dat de totale marktomvang van de Tier I-markten dit jaar met 17% zal groeien, een extra 432MW. Waarmee 2023 opnieuw een recordjaar wordt

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij TikTok laten de security-risico’s zien die datacenters soms lopen

Incidenten bij het controversiële TikTok laten zien hoe snel en gemakkelijk operationele procedures in datacenters overtreden kunnen worden. Theorie en praktijk lijken vaak ver uit elkaar te liggen. Met grote gevolgen voor de security in deze faciliteiten.