Onze digitale economie floreert dankzij glasvezel en cloud

FCA

Begin dit jaar stond Nederland door de verspreiding van het coronavirus even op zijn kop. Als gevolg van de intelligente lockdown moesten we noodgedwongen thuiswerken. We gingen massaal videovergaderen en maakten gebruik van online planningtools om vast te stellen wie wat moest doen. Gelukkig is onze economie vanaf deze tijd blijven doordraaien dankzij glasvezel en cloud.

Natuurlijk ging niet alles gelijk van een leien dakje. We moesten even wennen aan de situatie en voor veel medewerkers was het een worsteling om nieuwe online tools onder de knie krijgen. Terwijl we met de laptop aan de keukentafel zaten te werken, liep er tijdens een videovergadering wel eens een kat door het beeld of was er een kind dat ineens om aandacht vroeg. Tijdens het videovergaderen zag je altijd direct welke deelnemers een slechte internetverbinding hebben. Het massale thuiswerken zorgt ook voor een toenemende belasting van het onderliggende netwerk. Door de hoge dekkingsgraad van glasvezel in Nederland kunnen we de toenemende vraag naar connectiviteit tijdens de coronacrisis goed opvangen.

Tegelijkertijd blijft het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland stijgen. We zien de laatste tijd ook een vervanging van traditionele koperaansluitingen door glasvezel. Bij de bouw van nieuwe woonwijken wordt ook steeds vaker gekozen voor de aanleg van glasvezel. Het toenemende gebruik van clouddiensten is tevens een positieve ontwikkeling voor de glasvezelsector. Het zorgt voor een grotere vraag naar stabiele glasvezelverbindingen met een lage latency. Dit type verbindingen zijn ook nodig om de thuisgebruikers soepel met cloudapplicaties te laten werken.

Fiber Vakdag Online Editie

Ook voor de FCA was de coronacrisis niet zonder gevolgen. Zo bleek het dit jaar niet mogelijk om de Fiber Vakdag met bezoekers op locatie te organiseren. Noodgedwongen hebben we gekozen voor de Fiber Vakdag Online Editie, verspreid over vier dagen in oktober. Elke dinsdag stond een ander thema centraal: techniek, samenwerken, innovatie en finance. We hadden interessante sprekers uit de glasvezelsector.

De Fiber Vakdag Online Editie 2020 was een succes. In totaal hebben we ruim 400 aanmeldingen ontvangen. De deelnemers konden het online event vanaf de eigen werkplek volgen. Natuurlijk was niet iedereen in de gelegenheid om de live-uitzendingen te bekijken. Daarom zijn alle integrale uitzendingen van de Fiber Vakdag Online Editie 2020 ook via YouTube te bekijken.

De Fiber Vakdag staat uiteraard ook in 2021 weer op het programma. Het is nu nog een beetje koffiedik kijken hoe dat er volgend jaar uit gaat zien. Gaan we weer voor een event op locatie met bezoekers of kiezen we toch voor een geheel online editie zoals dit jaar? Maar misschien kiezen we wel voor een hybride tussenvorm. De toekomst zal het uitwijzen. Ik hoop u volgend jaar tijdens de Fiber Vakdag(en) in elk geval weer te mogen verwelkomen!

Lees ook
iTRACS integreert imVision in Converged Physical Infrastructure Management 3.2

iTRACS integreert imVision in Converged Physical Infrastructure Management 3.2

iTRACS, onderdeel van CommScope, lanceert Converged Physical Infrastructure Management (CPIM) 3.2. Deze nieuwe versie van CPIM maakt snellere workflows mogelijk en bevat verbeterde integratietools. De imVision geautomatiseerde infrastructure beheeroplossing is geïntegreerd in CPIM 3.2, waardoor connectiviteitsbeheer verder kan worden geautomatisee1

‘Op het gebied van connectiviteit alles afgedekt’

‘Op het gebied van connectiviteit alles afgedekt’

Het is ondenkbaar dat een gebouw wordt opgeleverd zonder voorzieningen voor water en elektriciteit. Ook gas is bijna altijd aanwezig. Daar is in rap tempo een ‘vierde utiliteit’ bij gekomen: connectiviteit. “ICT gaat in gebouwen en gebouwde omgevingen het verschil maken”, aldus CEO Lei Ummels van de ‘multi-technische dienstverlener’ SPIE Nederland1

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

Capaciteitsuitbreiding van meet-me-rooms bij ITB2 Datacenter afgerond

De capaciteitsuitbreiding van de twee meet-me-rooms (MMR) in het datacenter van ITB2 Datacenters in Apeldoorn is afgerond. De beschikbare capaciteit is verdubbeld. Deze stap is genomen met het oog op de uitbreiding van de connectiviteit van het datacenter, die voor de komende maanden op de planning staat. “De capaciteitsuitbreiding in de meet-me-1