‘OCP biedt veel grotere besparingen dan gedacht’

In eerdere artikelen in DatacenterWorks (bijvoorbeeld hier en hier) is al eens een inschatting gemaakt van de besparingen die mogelijk zijn door traditionele datacenter-oplossingen te vervangen door technologie die is ontwikkeld in het kader van het Open Compute Project. Inmiddels is duidelijk dat deze besparingen vaak veel groter zijn dan in eerste instantie werd gedacht.

OCP John Laban is een Britse datacenter consultant die onder andere betrokken is bij het ontwerp en de bouw van het datacenter van Facebook in het noorden van Zweden. Hij maakt hierbij nadrukkelijk gebruik van technologie die wordt ontwikkeld in het kader van het Open Compute Project.

Een-op-een vergelijking

“Onlangs heb ik een nieuwe een-op-een vergelijking gemaakt tussen twee racks. Beide bevatten veertig servers. In het ene geval wordt gebruik gemaakt van een traditioneel kabinet, in het andere geval wordt gewerkt volgens de OCP-aanpak. Als ik dan de elektrische infrastructuur in beide omgevingen teken en de bijbehorende rekensommen maak, kan ik niet anders dan concluderen dat we tot nu toe de besparingen die mogelijk zijn door over te stappen op de OCP-aanpak zwaar hebben onderschat.”

De elektrische infrastructuur van de twee racks is weergegeven in figuur 1. “Wie dit schema bestudeert, ziet onmiddellijk dat in de OCP-aanpak bijvoorbeeld hulpmiddelen als intelligente PDU’s zijn weggelaten. Dat geldt dan uiteraard ook voor de bijbehorende bekabeling. In eerdere vergelijkingen was mijn inschatting dat dit een besparing van 1000 Engelse ponden per rack oplevert. Bij een redelijk gangbaar aantal racks van 48 levert dat dus een besparing op van al gauw 50.000 pond. Die inschatting blijkt nu toch veel te laag zijn, want de besparingen zijn in de praktijk veel groter.”

Kwart miljoen

In een nieuwe vergelijking komt Laban tot een besparing die eerder op 5000 pond per rack ligt. “Bij 48 racks kom ik dan dus tot een veel hoger bedrag van 240.000 pond.”

Daarbij tekent Laban aan dat het hier enkel en alleen gaat om besparingen die gerealiseerd worden door het achterwege laten van intelligente PDU’s. Of zoals hij het noemt: intelligent power strips.

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om tot besparingen te komen:

  • Er kunnen minimaal twee on-board voedingen (PSU) in ieder IT-apparaat (server, storage en netwerkapparatuur) achterwege blijven. Dat betekent bij een rack met 40 servers en twee Top Of Rack switches dat minimaal 84 PSU’s weggelaten kunnen worden.
  • Ook niet meer nodig: een centraal opgestelde en redundant uitgevoerde UPS met bijbehorende batterijen. Evenals de ruimte waarin deze normaliter opgesteld staan. Plus alle bijbehorende services rondom branddetectie en -blussing, koeling, gasdetectie en dergelijke. Overigens komt deze uitgespaarde ruimte weer beschikbaar voor IT-racks, wat ook weer als pluspunt mag gelden.
  • Bovendien wordt de volledige elektrische infrastructuur van het datacenter efficiënter, omdat er nog maar één AC-naar-DC omzetting nodig is. In de meeste datacenters wordt drie maal van AC naar DC overgegaan.

Lastiger in geld uit te drukken maar daardoor niet minder interessant is het feit, dat het operationeel beheer van het datacenter veel eenvoudiger wordt. Neem alleen al het feit dat 84 stroomkabels (twee per server en Top Of Rack switch) komen te vervallen plus 168 stroomaansluitingen. In een open rack van OCP worden deze stroomkabels simpelweg niet gebruikt.

Meer over
Lees ook
maincubes AMS01 nieuwe locatie van het Europese OCP Experience Center

maincubes AMS01 nieuwe locatie van het Europese OCP Experience Center

Circle B en Rittal hebben besloten om het eerste European Open Compute Project (OCP) Experience Center te verhuizen naar de maincubes AMS01 datacenter in Amsterdam - het OCP Experience Center was oorspronkelijk gevestigd bij Switch Datacenters AMS1 in Amsterdam.  Verkoop "De reden om het Experience Center te verhuizen naar een nieuwe locatie...

LinkedIn stelt Open19-technologie beschikbaar aan OCP

LinkedIn stelt Open19-technologie beschikbaar aan OCP

Met de dubbelrol van Microsoft als eigenaar van LinkedIn én als belangrijke sponsor van Open Compute is het niet verwonderlijk dat het door LinkedIn geïnitieerde Open19-project steeds nauwer gaat samenwerken met OCP. Tijdens de recent gehouden OCP Summit in Californië heeft LinkedIn officieel Open19-designs beschikbaar gesteld aan OCP. Dit betekent...

Waarom open source de toekomst van datacenter-hardware is

Waarom open source de toekomst van datacenter-hardware is

De moderne digitale onderneming (zoals het vaak wordt genoemd) is afhankelijk van een constante stroom van nieuwe business-proposities om gelijke tred te houden met de concurrentie. Deze initiatieven zijn meer en meer gebaseerd op een niet-aflatende stroom van technische innovaties. Verwacht niet dat traditionele datacenter-leveranciers de snelheid...