<


‘OCP biedt veel grotere besparingen dan gedacht’

In eerdere artikelen in DatacenterWorks (bijvoorbeeld hier en hier) is al eens een inschatting gemaakt van de besparingen die mogelijk zijn door traditionele datacenter-oplossingen te vervangen door technologie die is ontwikkeld in het kader van het Open Compute Project. Inmiddels is duidelijk dat deze besparingen vaak veel groter zijn dan in eerste instantie werd gedacht.

OCP John Laban is een Britse datacenter consultant die onder andere betrokken is bij het ontwerp en de bouw van het datacenter van Facebook in het noorden van Zweden. Hij maakt hierbij nadrukkelijk gebruik van technologie die wordt ontwikkeld in het kader van het Open Compute Project.

Een-op-een vergelijking

“Onlangs heb ik een nieuwe een-op-een vergelijking gemaakt tussen twee racks. Beide bevatten veertig servers. In het ene geval wordt gebruik gemaakt van een traditioneel kabinet, in het andere geval wordt gewerkt volgens de OCP-aanpak. Als ik dan de elektrische infrastructuur in beide omgevingen teken en de bijbehorende rekensommen maak, kan ik niet anders dan concluderen dat we tot nu toe de besparingen die mogelijk zijn door over te stappen op de OCP-aanpak zwaar hebben onderschat.”

De elektrische infrastructuur van de twee racks is weergegeven in figuur 1. “Wie dit schema bestudeert, ziet onmiddellijk dat in de OCP-aanpak bijvoorbeeld hulpmiddelen als intelligente PDU’s zijn weggelaten. Dat geldt dan uiteraard ook voor de bijbehorende bekabeling. In eerdere vergelijkingen was mijn inschatting dat dit een besparing van 1000 Engelse ponden per rack oplevert. Bij een redelijk gangbaar aantal racks van 48 levert dat dus een besparing op van al gauw 50.000 pond. Die inschatting blijkt nu toch veel te laag zijn, want de besparingen zijn in de praktijk veel groter.”

Kwart miljoen

In een nieuwe vergelijking komt Laban tot een besparing die eerder op 5000 pond per rack ligt. “Bij 48 racks kom ik dan dus tot een veel hoger bedrag van 240.000 pond.”

Daarbij tekent Laban aan dat het hier enkel en alleen gaat om besparingen die gerealiseerd worden door het achterwege laten van intelligente PDU’s. Of zoals hij het noemt: intelligent power strips.

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om tot besparingen te komen:

  • Er kunnen minimaal twee on-board voedingen (PSU) in ieder IT-apparaat (server, storage en netwerkapparatuur) achterwege blijven. Dat betekent bij een rack met 40 servers en twee Top Of Rack switches dat minimaal 84 PSU’s weggelaten kunnen worden.
  • Ook niet meer nodig: een centraal opgestelde en redundant uitgevoerde UPS met bijbehorende batterijen. Evenals de ruimte waarin deze normaliter opgesteld staan. Plus alle bijbehorende services rondom branddetectie en -blussing, koeling, gasdetectie en dergelijke. Overigens komt deze uitgespaarde ruimte weer beschikbaar voor IT-racks, wat ook weer als pluspunt mag gelden.
  • Bovendien wordt de volledige elektrische infrastructuur van het datacenter efficiënter, omdat er nog maar één AC-naar-DC omzetting nodig is. In de meeste datacenters wordt drie maal van AC naar DC overgegaan.

Lastiger in geld uit te drukken maar daardoor niet minder interessant is het feit, dat het operationeel beheer van het datacenter veel eenvoudiger wordt. Neem alleen al het feit dat 84 stroomkabels (twee per server en Top Of Rack switch) komen te vervallen plus 168 stroomaansluitingen. In een open rack van OCP worden deze stroomkabels simpelweg niet gebruikt.

Meer over
Lees ook
Open Compute Project introduceert Root of Trust-specificatie

Open Compute Project introduceert Root of Trust-specificatie

De Open Compute Project Foundation (OCP) heeft versie 1.0 van de Root of Trust (RoT) -specificatie aangekondigd. Dit model is gebaseerd op het concept dat ieder OCP-apparaat eerst een RoT moet hebben die verantwoordelijk is voor het verifiëren van de firmware tijdens het opstarten, het authentiek en veilig houden tijdens updates en het herstellen als...

OCP hardware recyclen basis van een nieuwe samenwerking in Nederland

OCP hardware recyclen basis van een nieuwe samenwerking in Nederland

Het was dit jaar nogal stil rond OCP, maar sinds enige weken weten we dat Circle B, ITRenew en Maincubes samenwerken om datacenters duurzamer te maken waarbij OCP hardware recyclen een belangrijke rol speelt.

Open Compute schoeft  in 20121 eisen verder op

Open Compute schoeft in 20121 eisen verder op

Als deze editie van DatacenterWorks bij u op de mat valt, is de OCP Tech Week net begonnen. Van 9 tot en met 13 november organiseert OCP een week vol online sessies waarin deelnemers worden bijgepraat over de laatste ontwikkelingen rond de specificaties en afspraken die OCP de laatste maanden heeft gelanceerd.