‘OCP biedt veel grotere besparingen dan gedacht’

In eerdere artikelen in DatacenterWorks (bijvoorbeeld hier en hier) is al eens een inschatting gemaakt van de besparingen die mogelijk zijn door traditionele datacenter-oplossingen te vervangen door technologie die is ontwikkeld in het kader van het Open Compute Project. Inmiddels is duidelijk dat deze besparingen vaak veel groter zijn dan in eerste instantie werd gedacht.

OCP John Laban is een Britse datacenter consultant die onder andere betrokken is bij het ontwerp en de bouw van het datacenter van Facebook in het noorden van Zweden. Hij maakt hierbij nadrukkelijk gebruik van technologie die wordt ontwikkeld in het kader van het Open Compute Project.

Een-op-een vergelijking

“Onlangs heb ik een nieuwe een-op-een vergelijking gemaakt tussen twee racks. Beide bevatten veertig servers. In het ene geval wordt gebruik gemaakt van een traditioneel kabinet, in het andere geval wordt gewerkt volgens de OCP-aanpak. Als ik dan de elektrische infrastructuur in beide omgevingen teken en de bijbehorende rekensommen maak, kan ik niet anders dan concluderen dat we tot nu toe de besparingen die mogelijk zijn door over te stappen op de OCP-aanpak zwaar hebben onderschat.”

De elektrische infrastructuur van de twee racks is weergegeven in figuur 1. “Wie dit schema bestudeert, ziet onmiddellijk dat in de OCP-aanpak bijvoorbeeld hulpmiddelen als intelligente PDU’s zijn weggelaten. Dat geldt dan uiteraard ook voor de bijbehorende bekabeling. In eerdere vergelijkingen was mijn inschatting dat dit een besparing van 1000 Engelse ponden per rack oplevert. Bij een redelijk gangbaar aantal racks van 48 levert dat dus een besparing op van al gauw 50.000 pond. Die inschatting blijkt nu toch veel te laag zijn, want de besparingen zijn in de praktijk veel groter.”

Kwart miljoen

In een nieuwe vergelijking komt Laban tot een besparing die eerder op 5000 pond per rack ligt. “Bij 48 racks kom ik dan dus tot een veel hoger bedrag van 240.000 pond.”

Daarbij tekent Laban aan dat het hier enkel en alleen gaat om besparingen die gerealiseerd worden door het achterwege laten van intelligente PDU’s. Of zoals hij het noemt: intelligent power strips.

Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden om tot besparingen te komen:

  • Er kunnen minimaal twee on-board voedingen (PSU) in ieder IT-apparaat (server, storage en netwerkapparatuur) achterwege blijven. Dat betekent bij een rack met 40 servers en twee Top Of Rack switches dat minimaal 84 PSU’s weggelaten kunnen worden.
  • Ook niet meer nodig: een centraal opgestelde en redundant uitgevoerde UPS met bijbehorende batterijen. Evenals de ruimte waarin deze normaliter opgesteld staan. Plus alle bijbehorende services rondom branddetectie en -blussing, koeling, gasdetectie en dergelijke. Overigens komt deze uitgespaarde ruimte weer beschikbaar voor IT-racks, wat ook weer als pluspunt mag gelden.
  • Bovendien wordt de volledige elektrische infrastructuur van het datacenter efficiënter, omdat er nog maar één AC-naar-DC omzetting nodig is. In de meeste datacenters wordt drie maal van AC naar DC overgegaan.

Lastiger in geld uit te drukken maar daardoor niet minder interessant is het feit, dat het operationeel beheer van het datacenter veel eenvoudiger wordt. Neem alleen al het feit dat 84 stroomkabels (twee per server en Top Of Rack switch) komen te vervallen plus 168 stroomaansluitingen. In een open rack van OCP worden deze stroomkabels simpelweg niet gebruikt.

Meer over
Lees ook
‘Open hardware leidt tot revolutie in het datacenter’

‘Open hardware leidt tot revolutie in het datacenter’

Onderschat de gevolgen van de opkomst van open hardware niet, zegt John Laban. Deze Britse datacenterconsultant is sinds kort nauw betrokken bij het door Facebook, NASA en Rackspace opgezette Open Compute Project. Hij voorspelt zelfs dat deze ontwikkeling gaat leiden tot een revolutie in het datacenter - met alle gevolgen van dien voor de achterbl1

Iedereen profiteert van Facebooks Formule 1-inspanningen

Iedereen profiteert van Facebooks Formule 1-inspanningen

Het door Facebook geïnitieerde ‘Open Compute Project’ (OCP) drukt een steeds grotere stempel op het ontwerp van het gehele datacenter, vanaf de servers en de storage tot aan de koeling en de stroomvoorziening. “En daar profiteren niet alleen de grote bedrijven zoals Facebook en Microsoft van”, zo is de overtuiging van Loek Wilden, Data Center Life1

Open Compute Project ‘disruptive’ in het datacenter

Open Compute Project ‘disruptive’ in het datacenter

Het Open Compute Project (OCP) kan op steeds meer aanhangers rekenen. Naast de bekende Internet-scale’ datacenter van Facebook of Google, maakt ook de financiële sector op steeds grotere schaal gebruik van apparatuur die is ontworpen op basis van de ‘OCP-richtlijnen’. Dat bleek tijdens de Open Compute Project Summit die in maart van dit jaar plaat1