<


LeafCloud lanceert cloud-dienst die energieverspilling wil tegengaan

leafcloud270210.png

Het Amsterdamse LeafCloud claimt voor het eerst een echt groen alternatief voor cloud-hosting te hebben ontwikkeld. Het gaat hier om een publieke cloud-dienst die energieverspilling tegengaat door haar servers te verplaatsen naar flatgebouwen en daar lokaal warmte te leveren. Met deze oplossing wordt maar liefst 85% van de restwarmte hergebruikt, claimt het bedrijf.

LeafCloud is ontstaan om energieverspilling tegen te gaan en zo de carbon footprint van de cloud-industrie tot een minimum terug te brengen, stelt het bedrijf in een persbericht.

Het gebruik van cloud-diensten is de afgelopen jaren - en zeker dit jaar - in een stroomversnelling geraakt. De wereldwijde lockdown en het vele thuiswerken hebben hier sterk aan bijgedragen. 'Met de gestegen cloud-consumptie is ook de aandacht gegroeid voor de enorme energieverspilling die erachter schuilgaat. Zo staat de CO2-uitstoot van 30 minuten video streamen gelijk aan vijf kilometer auto rijden. Het energieverbruik van alle datacenters is in Nederland goed voor meer dan 4% van alle elektriciteitsgebruik. In de praktijk wordt vrijwel alle gebruikte elektriciteit omgezet in warmte, en dan weggegooid. Dat is natuurlijk mega-energieverspilling’, stelt het bedrijf in het eerder genoemde persbericht.

Besparing 85%

LeafCloud stelt haar infrastructuur radicaal anders ingericht te hebben door haar servers op zogenaamde LeafSites te plaatsen. Dit zijn locaties zoals appartementencomplexen en hotels waar de restwarmte van de servers het hele jaar door gebruikt wordt om o.a. tapwater te verwarmen. Hiermee wordt aardgas, en dus CO2-uitstoot bespaard. Met deze oplossing slaagt LeafCloud er naar eigen zeggen in maar liefst 85% van de restwarmte te recyclen.

Groen en veilig

Nieuw is ook de gedistribueerde LeafSite-architectuur die LeafCloud introduceert. Tussen de verschillende LeafSites en een centraal datacenter bestaan de verbindingen uit directe glasvezelverbindingen. ‘Omdat licht door glasvezel extreem snel is, maakt dat het mogelijk dat klantdata veilig in een datacenter staat opgeslagen, terwijl de servers draaien op een van de LeafSites. En dit zonder dat de gebruiker er wat van merkt. Hierdoor is het systeem niet alleen groener, maar ook veilig en betrouwbaar’, aldus het bedrijf.

“Restwarmte van conventionele datacenters hergebruiken is ontzettend kostbaar en ingewikkeld. Wij gebruiken daarom het glasvezelnetwerk als warmtenet”, aldus David Kohnstamm, CEO en medeoprichter LeafCloud.

Lees ook
Kohler brengt digitale BIM-transformatie naar de bouwsector

Kohler brengt digitale BIM-transformatie naar de bouwsector

Kohler Power Systems heeft zijn deelname aan het BIM Object-portaal uitgebreid. Het vermeldt meer dan 100 EMEA-producten, waaronder grote dieselgeneratoren voor hyperscale datacentertoepassingen.

Onderzoek door Vertiv definieert standaardmodellen voor de implementatie van edge computing-omgevingen

Onderzoek door Vertiv definieert standaardmodellen voor de implementatie van edge computing-omgevingen

Vertiv, wereldwijde leverancier van bedrijfskritische infrastructuur en connectiviteitsoplossingen, maakt vandaag de resultaten van onderzoek naar implementatiemodellen voor edge computing-omgevingen bekend.

Het verhaal van iXora

Het verhaal van iXora

De digitale wereld, of dat nu simpele chat berichten zijn of zware applicaties zoals het minen van bitcoins, alles vindt zijn weg via het Internet en gebruikt daarvoor energie. Het Internet, de Cloud, of welke andere benaming we daarvoor gebruiken, heeft zijn digitale plek gevonden ergens in een Datacenter.