‘Immersive koeling komt op uit noodzaak’

iXora- Vincent Beek 2-400

De marktintroductie van het koelingsconcept van iXora komt steeds dichterbij. De pionier op het gebied van immersive koeling van racks in afgesloten cassettes begint in het vierde kwartaal met de eerste twintig field tests in Nederland. Vanaf Q2 volgend jaar breiden ze dat uit naar een global field test. Het komt op een moment dat stroomprijzen een dringende factor wordt.

Het is voor commercieel directeur en medeoprichter Vincent Beek van iXora duidelijk dat in geen enkele branche zoveel aandacht wordt besteed aan duurzaamheid als de datacenterbranche. Beek heeft zelf 20 jaar ervaring in onder meer broadcasting en Live Entertainment, en nergens wordt er een woord over gerept. “Bij een broadcaster op locatie, of OB-Van, hoor je al snel dat ze de stroom toch niet zelf betalen”, zegt hij. “Bij datacenters is de knop om, en dat is mooi om te zien. Immersiekoeling wordt heel enthousiast ontvangen.” De actualiteit is daar debet aan. Sommige datacenters hebben hun stroomprijzen zelfs verviervoudigd. “Men was er voorheen niet bij gebaat om stroom te besparen. Nu is dat wel het geval”, zegt Beek. Een oplossing als die van iXora komt dan op een goed moment. Immersive koeling is passief, maakt compacter bouwen mogelijk, en het biedt mogelijkheden om restwarmte te delen. “De komende jaren gaan we een stroomtekort zien”, zegt Vincent. “Dat gaat de komende vijf, zes of misschien zelfs zeven jaar aanhouden.” Met alle vergunningen duurt het ook een tijd voordat datacenters hierop zijn aangepast.

Het is geen wonder dat er vanuit de overheid op wordt gepusht. Er is nog werk te doen, vindt Vincent, maar iXora voelt zich in ieder geval gesteund. “Vanuit de RVO krijgen we subsidie voor ons onderzoek en experience center, en daar zijn ze ook echt enthousiast over het project”, zegt hij. Maar naast de overheid is er volgens hem een duidelijk rol weggelegd voor de grote spelers op de colocatiemarkt. Hun taak is het om eindklanten te overtuigen van het nut van de koelingsvorm. Tenants, zo zegt Beek, moeten goed worden begeleid in hun duurzaamheidspad. “Vrijwel alle bedrijven weten dat duurzaamheid belangrijk is”, zegt Beek. “Maar er wordt nog te weinig nagedacht over de duurzaamheid van de data zelf. Vaak kiest men daarom voor de cloud. Maar die data staat evengoed in een datacenter, zonder dat je weet hoe duurzaam het eigenlijk is.”

C-level, zo vindt Beek, moet weten dat immersiekoeling bestaat, en dat het geschikt is voor hun situatie. “Ze weten dat datacenters voor uitdagingen staan, maar met deze oplossing zijn ze nog niet bekend.” De reputatie van deze vorm van koeling is dat het vooral geschikt is voor supercomputing en kleinschalige implementaties. Maar wat minder voor racks omdat het niet is in te passen in de infrastructuur.” De oplossing van iXora is ontwikkeld precies met dat in het achterhoofd. De lekvrije cassettes zijn helemaal afgestemd op datacentervloeren. De 19-inch racks blijven staan. Voorlopig zit iXora nog in de testfase, maar dat is onderhand wel in een stroomversnelling gekomen. “Ik vermoed dat klanten beginnen met maximaal 6 kilowatt. In principe kan het tot 16 kilowatt, vier in een rack. In het begin zal het om één of twee systemen gaan.” Tijdens de field tests zal iXora scherp letten op de feedback van de datacenterengineers. “De systemen worden geleverd met een kraan, zodat je de servers kunt onderhouden”, zegt Vincent. “De cassette is een verticale server met vloeistof. Het mag niet lekken, en het moet zo eenvoudig mogelijk zijn voor de technici.” Een ander belangrijk onderdeel van de field tests is dat grote datacenterklanten betrokken worden in de gesprekken. “Daar gaan we hopelijk mooie marketingcases uit halen”, zegt Vincent. “De grote partijen moeten de behoefte generen. We willen dan ook dat zij ernaar gaan vragen.”

Van lokaal naar internationaal

De tests zijn niet alleen belangrijk voor de hardware, maar ook voor de service die iXora optuigt. “Wij willen uitlezen hoe de cassette zich gedraagt, naast natuurlijk het onderhoud”, zegt Vincent. “We zijn uiteindelijk een one-stop shop.” En na de field tests dan? Het tweede kwartaal 2023 is het eerste moment dat iXora ook over de grens gaat kijken. “We krijgen internationaal al heel veel vragen. Nederland is een ideale testmarkt. Alle grote spelers hebben hier faciliteiten.” De competitieve markt zorgt ervoor dat partijen open staan voor nieuwe concepten. De global field test zal uiteinde lijk bestaan uit 250 systemen die wereldwijd in het veld worden gezet. Innovaties en vernieuwing worden sneller geadopteerd als er problemen ontstaan, weet Vincent. Meerdere projecten zijn de afgelopen jaren niet van de grond gekomen, en datacenters liggen onder de loep van de publieke opinie. “Daarom zitten we nu in een stroomversnelling.” De markt voor immersive koeling zal klein beginnen. “De early adopters voor immersive koeling zitten eraan te komen. Het is een no-brainer”

Lees ook
Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

Groei in elektriciteitsverbruik vlakt af

DCD Intelligence - de onderzoekstak van DatacenterDynamics - heeft een rapport geschreven over de historische ontwikkeling van het energieverbruik van datacenters. Hun conclusie? De groei vlakt af. Anders gezegd: het energieverbruik van datacenters neemt - ook in Europa - nog wel toe, maar met een veel kleiner percentage dan we de afgelopen jaren1

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

'Veiligheid in het datacenter zorgt voor een betere beschikbaarheid'

Datacenters herbergen in veel bedrijven de kroonjuwelen: toepassingen waarmee geld wordt verdiend, gegevens die geld waard zijn. Zijn de eisen en maatregelen op het gebied van veiligheid (niet beschikbaarheid) de laatste jaren veranderd? En zo ja, hoe? Een interview met Elbert Raben van Rittal. De afgelopen jaren nam de hoeveelheid gegevens wereld1

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert PDU zonder stekker voor klanten die zelf willen 'termineren'

Schleifenbauer introduceert een PDU speciaal voor klanten die zelf willen 'termineren'. De Terminal PDU wordt geleverd zonder stekker en maakt zowel aansluitsnoeren als stekkerblokken overbodig. De PDU kan namelijk rechtstreeks op de vaste bedrading worden aangesloten. De Terminal PDU beschikt over 3 enkelfase of 5 drie fase terminals. De terminal1