<


Digitale infrastructuur gaat komende jaren sterk veranderen

server-90389-280.jpg

Trend 1 - Cloud-native infrastructuur krijgt de overhand

Digitale bedrijfsmodellen worden steeds meer gedreven door moderne software stacks en maken uitgebreid gebruik van open-source en cloud-native technologieën. In een notendop kan je cloud-native uitleggen als een software-ontwikkeling waarbij het gebruik van cloud computing en principes zoals microservices, API-first, containers en DevOps wordt gestimuleerd. Wij voorspellen dat voor een software-gedefinieerde infrastructuur automatisering de vuistregel wordt: alles wat geautomatiseerd kan worden, móet via slimme software ook geautomatiseerd worden. In 2021 zal snelle verspreiding en adoptie van cloud-native technologieën plaatsvinden in praktisch elke laag van de infrastructuur. 

 

Trend 2: Edge-first aanpak zorgt voor innovatiegolf

“In 2023 wordt meer dan 50% van de door bedrijven geproduceerde data gecreëerd en verwerkt buiten het datacenter of de cloud. In 2019 was dit minder dan 10%”, aldus de analisten van Gartner. We maken alsmaar meer gebruik van de edge, zowel voor ons werk als privé. Dit betekent dat het rekenproces zich steeds meer verplaatst van gecentraliseerde datacenters, naar een gedistribueerde, verbonden infrastructuur op edge-locaties, dichtbij de plaats van datacreatie en dataconsumptiebronnen.

 

Wat gaan we daar in 2021 van merken? Wij voorspellen een aanhoudende impuls in edge-first implementaties en een golf van technologische innovaties in de infrastructuurstack als gevolg hiervan. Betrouwbaar schakelen en orkestreren van gedistribueerde infrastructuur was (en is) een complex proces. Dankzij nieuwe innovaties wordt deze complexiteit aan de edge aangepakt. 

 

TREND 3: 5G-revolutie gaat net zo invloedrijk zijn al breedband destijds

We voorspellen dat na verloop van tijd de overgang van draadloos naar 5G net zo’n grote verandering zal zijn als van telefoonlijn naar breedband. 2021 wordt dan ook het jaar waarin bedrijven overwegen 5G op te nemen in hun infrastructuurontwerp. Gebruik van hoogwaardig 5G vereist een fysieke infrastructuur die zich optimaal uitstrekt tot aan de digital edge. De combinatie van deze nieuwe digitale infrastructuur en bestaande macro-edge datacenters vormt straks een krachtig architectonisch model, waarbij enorme hoeveelheden data en gedistribueerde computing resources beschikbaar worden met een lagere latency. 

 

 

TREND 4: AI verhuist naar de digitale edge

AI is zeker geen nieuw concept, maar het biedt wel veel kansen voor machine- en deeplearning. Volgens IDC besteedt in 2022 80% van de bedrijven die overgaan op een hybride bedrijfsmodel, vier keer meer aan een AI-geschikte en veilige edge-infrastructuur. Deze infrastructuur wordt gebruikt om flexibel te reageren en realtime inzichten te krijgen. De hoeveelheid computing die gebruikt wordt in de grootste zelflerende-AI’s is enorm toegenomen. Na een kleine vier maanden (3,5 maand) verdubbelt dit zich telkens en de AI-algoritmische efficiëntie verdubbelt elke zestien maanden. Bij deze snelheden is de tweejarige verdubbelingsperiode van Moore kinderspel. Verbeteringen in zowel hardware- als algoritmische efficiëntie zorgen er bovendien voor dat meer AI-workloads kunnen worden uitgevoerd met minder hardware en minder verwerkingsbronnen. Deze veranderingssnelheid zal alleen maar toenemen in 2021 en daarna, gezien de adoptie van AI, uitbreiden in alle sectoren. 

 

TREND 5: Sterke toename van duurzame, grid-positieve datacenterprojecten

Nu de wereldwijde klimaatcrisis verergert, veranderen organisaties hun beleid. Waar veel bedrijven eerst vooral probeerden negatieve impact te vermijden, ligt de focus nu op het creëren van positieve veranderingen. In 2021 zullen we de eerste stappen zien richting de eerste grote ‘grid- en duurzaamheids’ positieve datacenterprojecten. Tot op heden beheren veel datacenterbedrijven hun energieverbruik en corresponderende koolstofuitstoot via ontwerpinnovaties en energie-efficiëntiemaatregelen.

 

Meerdere operators zijn een stap verder gegaan en hebben zich toegewijd tot 100% hernieuwbare energie en koolstof neutraliteit. Een aantal daarvan zijn in overeenstemming met de Green Deal van de Europese Unie (EU), die pleit voor volledige koolstofneutraliteit in datacenters in 2030. Verwacht wordt dat in 2021 de digitale economie verder zal uitbreiden en versnellen, waardoor datacenters een essentiële rol krijgen. Ze krijgen daarbij de verantwoordelijkheid om een positieve impact te hebben op het milieu. Deze trend zal de innovatie van datacenters versnellen en een cruciale rol spelen voor grid-positiviteit. Het vermindert de belemmeringen waarmee leveranciers  bij het ontwikkelen van platforms voor bedrijfskritische datacenterfaciliteiten worden geconfronteerd aanzienlijk.

 

Lees ook
Interxion heropent Amsterdam Data Tower en maakt extra capaciteit voor klanten beschikbaar

Interxion heropent Amsterdam Data Tower en maakt extra capaciteit voor klanten beschikbaar

Interxion: A Digital Realty Company, aanbieder van cloud- en carrier-neutrale datacenterdiensten in Europa, heeft de derde en laatste fase van de uitbreiding van haar datacenter AMS17 voltooid. Met deze uitbreiding maakt Interxion vier extra verdiepingen beschikbaar voor klanten van AMS17, ook wel bekend als de Amsterdam Data Tower.

NorthC Datacenters breidt datacenter in Groningen uit

NorthC Datacenters breidt datacenter in Groningen uit

NorthC Datacenters, het grootste regionale datacenterbedrijf in Nederland, gaat haar bestaande datacenter in Groningen uitbreiden. Deze uitbreiding voorziet in de toenemende vraag naar datacenterdiensten in deze regio en onderstreept het groeiende economische belang van Groningen en omstreken.

De ITchannelPRO Datacentergesprekken – Paul Ike van Unica Datacenters

De ITchannelPRO Datacentergesprekken – Paul Ike van Unica Datacenters

In de reeks datacentergesprekken heeft ITchannelPRO ook met Paul Ike, SVP business development & marketing van Unica datacenters, gesproken. Als eerste ging Paul in op het grote aantal bouwprojecten dat nu speelt. Verder kwamen het datacenter campus ter sprake en de relevante ontwikkelingen bij telco datacenters en de edge.