DC’s in FLAP+D: gedeelde kansen en gedeelde uitdagingen

Het is alweer tijd voor de laatste blog over mijn verkenning naar de ontwikkelingen, uitdagingen en initiatieven in de datacenterregio’s van Europa voor LEAP. Uiteindelijk heb ik 18 interviews afgenomen met verschillende actoren uit de datacentersector, van CEO’s van datacenter providers, tot verduurzamingsconsultants en wetenschappers. Daarnaast is er een analyse gedaan van verschillende schriftelijke bronnen zoals rapporten van vastgoedbedrijven en brancheverenigingen. Groeit het aantal datacenters in de FLAP+D regio’s even hard? Welke uitdagingen gaan gepaard met de groei? Hoe gaan betrokken partijen in deze regio’s met de uitdagingen om? 

Luc Haverkamp-350400

 

Meer en groter

Eerst schets ik nog even de aanleiding van de verkenning. De Europese digitaliseringsbehoefte en het toenemende datagebruik heeft als consequentie dat er meer en grotere datacenters nodig zijn. Dit is immers de noodzakelijke infrastructuur om alle digitale ontwikkelingen mogelijk te maken. En dit gaat gepaard met een toenemend energieverbruik. Uit een recent onderzoek uitgevoerd in opdracht voor de EC blijkt dat in Europa het energiegebruik van datacenters van 2020 tot 2030 met 28% zal stijgen (EAA & Borderstep Institute 2020). In relatieve termen is de voorspelling dat het totale elektriciteitsgebruik van datacenters in de EU toe zal nemen van 1,9% van het totale elektriciteitsgebruik in 2010 tot 3,2% in 2030, ondanks de toegenomen efficiëntie van de Europese datacenters. Om het energiegebruik van datacenters te beperken, zal de digitale infrastructuur dus moeten verduurzamen. Er zijn daarom in de FLAP+D regio’s verschillende (regionale) initiatieven die kunnen leiden tot verduurzaming van de sector. Daarnaast zijn er ook initiatieven vanuit de EU die moeten leiden tot verduurzaming van de Europese digitale infrastructuur.

Dan over naar de vragen. Groeit het aantal datacenters in de FLAP+D regio’s even hard? De secundaire markten voor datacenters zullen ook groeien, echter zullen de FLAP+D-regio’s hun positie als grootste datacentermarkten behouden en zelfs verstevigen. Alle FLAP_D regio’s zullen dus groei doormaken, afwisselend groeit sector in de ene regio harder dan in de ander. De FLAP+D-datacentermarkten zijn nu dominant en blijven dat hoogstwaarschijnlijk in de toekomst.

Welke uitdagingen gaan gepaard met de groei? Uit de interviews kwamen twee algemene uitdagingen naar voren die samengaan met het toenemende aantal datacenters. Meer en grotere datacenters gebruiken meer energie en zorgen voor een grotere CO2-voetafdruk, tenzij gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. Daarnaast gebruiken ze meer critical raw materials, wat kan zorgen voor concurrentie om dezelfde materialen met andere sectoren en voor problemen in de supply chains. De toename in het aantal datacenters biedt ook op regionaal niveau uitdagingen. Het zorgt voor een toenemende druk op elektriciteitsnetten, voor concurrerende vraag naar hernieuwbare energie, ruimtegebrek, uitdagingen rond het hergebruiken van restwarmte en tot slot kan het problemen met de drinkwatervoorziening veroorzaken.

Uitdagingen

Hoe gaan betrokken partijen in deze regio’s met de uitdagingen om? In alle FLAP+D-regio’s is het besef dat de digitale infrastructuur moet verduurzamen om de uitdagingen die het groeiende aantal datacenters met zich meebrengt aan te kunnen. In de MRA, Frankfurt en Dublin worden door de overheid maatregelen getroffen. De MRA loopt voor op het gebied van duurzaamheid in de datacentersector. In Frankfurt gebeurt veel op het gebied van hergebruik van restwarmte maar staat het nog in de kinderschoenen. In het VK vindt veel onderzoek plaats, met name op het gebied van refurbished IT-apparatuur en open source computing. Vanuit alle regio’s worden de Nederlandse innovatieve en duurzame initiatieven in de sector met belangstelling gevolgd. De EU heeft grote ambities om de unie te verduurzamen en digitaliseren. De belangrijke rol die de FLAP+D-regio’s als datacenterhubs spelen wordt erkent. Er bestaan verschillende EU-initiatieven die de verduurzaming van digitale infrastructuur moeten stimuleren, sommige zijn vrijblijvend en sommige bindend.

 

Mocht u meerwillen weten over deze verkenning? Een uitgebreide samenvatting en een link naar het volledige rapport kunt u vinden op https://insights.amsterdameconomicboard.com/.

Lees ook
Groen datacenter van Microsoft op biogas opent volgende maand zijn deuren

Groen datacenter van Microsoft op biogas opent volgende maand zijn deuren

Microsoft's groene datacenter in het Amerikaanse Cheyenne, Wyoming moet volgende maand volledig operationeel zijn. Het datacenter wordt aangedreven met behulp van biogas, dat afkomstig is van een waterzuiveringsinstallatie. De opening van het datacenter heeft flink wat vertraging op gelopen. De bouw van het datacenter werd in november 2012 door M1

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Apple's nieuwe datacenter in de Eemshaven levert 150 tot 200 banen op

Al langer is duidelijk dat Apple een nieuw datacenter gaat bouwen in de Nederlandse Eemshaven. De komst van de locatie is goed nieuws voor ons land. Het datacenter levert 150 tot 200 banen op. Dit bevestigen bronnen in de Eemshaven aan RTV Noord. Het is niet officieel bevestigd dat het nieuwe datacenter in de Eemshaven inderdaad eigendom is van A1

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn grootste uitdagingen voor datacenters

Security, beschikbaarheid en uitwijk zijn voor datacentereigenaren en -beheerders de grootste uitdagingen. Dit blijkt uit onderzoek onder 444 IT-professionals. Het onderzoek is uitgevoerd door Telindus. IT-professionals geven in het onderzoek aan waar volgens hen de hoogste prioriteit ligt in het datacenter. De resultaten van het onderzoek liggen1