Carbon Relay wil met AI energiekosten van datacenters verlagen

Het gebeurt niet zo vaak dat de wereld van de datacenter-infrastructuur te maken heeft met start-ups die op basis van innovatieve technologie nieuwe oplossingen in de markt zetten. Carbon Relay is een goed voorbeeld van een bedrijf die dit wél heeft gedaan. De Amerikaanse start-up gebruikt AI om de energie­kosten en de CO2-uitstoot van datacenters te verlagen.

Carbon Relay is een nieuwe firma die onlangs met zijn eerste producten naar buiten is gekomen. De firma - gevestigd in Boston - wordt gefinancierd door een reeks strategische investeerders, waaronder Foxconn Technology. De producten van het bedrijf zijn nu commercieel beschikbaar en maken gebruik van business analytics en data science, evenals een technologie die Deep Reinforced Learning wordt genoemd. Zeg maar: AI. Hiermee wil men hulpmiddelen leveren voor het verder verbeteren van de financiën en de operationele gang van zaken in grotere datacenters. Het effect van het gebruik van de tools van Carbon Relay is volgens het bedrijf een belangrijke verlaging van de CO2-emissies, evenals besparingen op de energiekosten.

Screen Shot 2019-03-13 at 10.05.39kopie Voorspelde en daadwerkelijke meetwaarden

Energiekosten

Energie maakt in de Verenigde Staten 40 tot 60 procent uit van de ­totale kosten van het ‘runnen’ van een datacenter, stelt het bedrijf. ­Binnen datacenters verbruiken HVAC-systemen (verwarming, ventilatie en airconditioning) ongeveer 40 procent van alle energie, omdat ze de temperatuur, vochtigheid en andere variabelen om de paar seconden kunnen verschuiven en reguleren. De huidige tools voor energiebeheer kunnen niet genoeg van de variabelen die samenhangen met het ­energieverbruik van HVAC-systemen volgen, begrijpen, voorspellen of controleren om een efficiëntie van meer dan drie tot vijf procent op te leveren. Carbon Relay denkt dat zijn AI-technologie hier een betere oplossing voor biedt.

“Het Carbon Relay-team is sinds 2015 samen en heeft zich gericht op het toepassen van AI op een van de meest urgente uitdagingen op het gebied van energiebeheer”, aldus Matt Provo, medeoprichter en CEO van Carbon Relay. “We richten ons op het energiegebruik van datacenters omdat we mogelijkheden zien om, samen met onze partners, een forse impact te hebben op het stroomverbruik. Ons team wil grote ­faciliteiten helpen om Opex en Capex drastisch te verminderen. Beter nog, we ondersteunen datacenters in hun streven om de CO2-uitstoot te verminderen.”

Financiering

Carbon Relay wordt ondersteund door Foxconn Technology, evenals een aantal bekende en minder bekende investeerders waaronder:

  • Dr. James I. Cash, die ook zitting heeft gehad in de raden van bestuur van Walmart, Microsoft, GE en State Street
  • Douglas Levin, oprichter en eerste CEO van Black Duck Software (overgenomen door Synopsys)
  • Dr. Karim Lakhani, een specialist op het gebied van technologie­management, digitale transformatie en crowd-based innovatie, die zitting heeft in de raden van bestuur van LM Industries en Mozilla Corporation
  • Paul Deninger, senior M&A adviseur bij Evercore en huidig bestuurslid van Iron Mountain en Resideo (voorheen Honeywell)

Zij hebben 5 miljoen dollar in financiering verstrekt, naast een eerder ingezamelde 1 miljoen dollar. Dr. Cash en dr. Lakhani zijn daarnaast toegetreden tot de Raad van Bestuur van Carbon Relay.

James Cash zegt in een toelichting: “Elk datacenter is uniek en enorm complex en vereist een eigen benadering van het beheer van het energie­verbruik in de tijd. Het Carbon Relay-team bestaat uit mensen die gepassioneerd zijn door het creëren van een oplossing die zich aanpast aan de behoeften van elk groot datacenter en zo een tastbare en snelle impact heeft op de manier waarop deze organisaties zakendoen.”

Screen Shot 2019-03-13 at 10.05.06kopie Voorbeeld van het gebruik van de tools van Carbon Relay

Twee producten

Carbon Relay levert op dit moment twee producten: Optimize en Predict. Deze worden gebruikt om informatie te verzamelen van de bestaande monitoring- en IoT-platformen binnen datacenters. Hierdoor ontstaan grote datasets die gekoppeld worden aan software voor het visualiseren van data. De analyse van deze datasets levert vervolgens input op voor het continu en automatisch besturen van HVAC-systemen.

Carbon Relay’s Optimize product maakt gebruik van AI en geautomatiseerde controle om snel te beginnen met het verbeteren van de bedrijfsvoering en het genereren van resultaten. In tegenstelling tot bestaande oplossingen, die - zo stelt het bedrijf - veelal zes tot twaalf maanden historische gegevens vooraf en meer dan een jaar nodig hebben om in productie te gaan, kan Optimize in 48 uur een simulatie van de omgeving van een datacenter maken en, op basis van informatie uit facilitaire blauwdrukken en elektrische lay-out diagrammen, in twaalf weken in productie gaan. Een operator houdt toezicht op Optimize, omdat het honderden continue beslissingen neemt over 40 variabelen om de HVAC- en koelsystemen van het datacenter direct te regelen, voor snelle efficiëntieverbeteringen.

De Predict geheten software van het bedrijf maakt gebruik van de ­historische bedrijfsgegevens - zoals temperaturen, vermogensniveaus en debieten - die worden verzameld door de duizenden IoT-sensoren in datacenters om de voorspellende module te trainen. Carbon Relay ­Predict voegt ook datavisualisatiehulpmiddelen toe om de efficiëntiekansen te benadrukken, waardoor het voor datacenter managers gemakkelijk wordt om zich op deze items te concentreren en prioriteiten te stellen. Met de Predict-software kunnen datacenter managers de energiestromen in hun datacenters nauwkeurig visualiseren.

Meer over
Lees ook
Canadees datacenter zet AI en machine learning in om downtime te voorkomen

Canadees datacenter zet AI en machine learning in om downtime te voorkomen

Het Canadese ROOT Data Center gaat kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning inzetten om het risico op downtime in zijn datacenter in Montreal te verminderen. Hiervoor heeft de organisatie een deal gesloten met de startup Litbit. Litbit levert AI- en machine learning-gebaseerde technologie waarmee kritieke systemen in datacenters kunnen1

Google wil in al haar datacenters AI gaan inzetten

Google wil in al haar datacenters AI gaan inzetten

Google wil op korte termijn kunstmatige intelligentie (AI) gaan implementeren in haar datacenters. AI moet het bedrijf helpen de energie-efficiëntie van de datacenters te verbeteren. Dit zegt Ben Treynor Sloss, Google's VP of engineering, tegenover TechRepublic. Google heeft in 2016 proeven uitgevoerd met de inzet van AI van DeepMind, onderdeel v1

AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

AI-gebaseerde software vergroot energie-efficiëntie van datacenters

De Lancaster University werkt aan software op basis van kunstmatige intelligentie (AI) die de energie-efficiëntie van datacenters kan vergroten. De software past automatisch zijn eigen gedrag en prestaties aan op basis van de taken die de server op dat moment uitvoert. Hierdoor werkt de software altijd op optimale efficiëntie, zonder dat mensen zi1