Wereldwijde markt voor datacenterkoeling groeit tot 20 miljard dollar in 2024

pixabay-server-room-1376349_960_720

De wereldwijde markt voor datacenterkoeling groeit de komende jaren tot een waarde van 20 miljard dollar in 2024. Het toenemende energieverbruik van datacenters in combinatie met een toenemende behoefte aan algehele efficiëntie zijn belangrijke drijvers voor de markt.

Dit voorspelt Global Market Insights. Het onderzoeksbureau wijst erop dat 'groene' datacenters steeds populairder worden, wat ook te zien is aan de vraag naar energie-efficiëntie koeloplossingen toeneemt. Daarnaast worden datacenters in containers en modulaire datacenters steeds populairder, wat onder meer te danken is aan een groeiende behoefte aan een hoge efficiëntie. Ook helpen dergelijke datacenters volgens Global Markets Insights het energieverbruik en de CO2-uitstoot van datacenters terug te dringen. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de groeiende vraag naar datacenterkoeling.

Meer vraag naar vloeistofkoeling

Onder meer de vraag naar vloeistofkoeling neemt toe, aangezien dergelijke koeloplossing vaak minder energie verbruiken dan andere vormen van datacenterkoeling. Het toenemend aantal racks in faciliteiten en de hogere energiedichtheid in racks maakt vloeistofkoeling voor datacenterbeheerders een steeds aantrekkelijkere keuze.

Ook verwacht Global Market Insights groei te zien in rack- en in-row koeling. Dit is vooral te danken aan het vermogen van deze oplossingen om preciezer te koelen en daardoor warmte efficiënt af te voeren. Ook zijn de energiekosten van in-row koeling vaak lager dan traditionele datacenterkoeling, aangezien de koeling nauwkeuriger wordt afgestemd op de warmteproductie van de te koelen servers.

Obstakels voor groei

Tegelijkertijd wijst Global Market Insights erop dat de hoge kosten van koelapparatuur en het onderhoud dat zij vereisen factoren zijn die de groei in de markt voor datacenterkoeling kunnen beperken. Ook factoren als de uitstoot van schadelijke gassen en de toenemende temperatuur in datacenters zullen een negatieve impact hebben, verwacht het onderzoeksbureau.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.