Wereldwijde markt voor datacenterkoeling groeit tot 20 miljard dollar in 2024

Een datacenter (bron: Pixabay)

De wereldwijde markt voor datacenterkoeling groeit de komende jaren tot een waarde van 20 miljard dollar in 2024. Het toenemende energieverbruik van datacenters in combinatie met een toenemende behoefte aan algehele efficiëntie zijn belangrijke drijvers voor de markt.

Dit voorspelt Global Market Insights. Het onderzoeksbureau wijst erop dat ‘groene’ datacenters steeds populairder worden, wat ook te zien is aan de vraag naar energie-efficiëntie koeloplossingen toeneemt. Daarnaast worden datacenters in containers en modulaire datacenters steeds populairder, wat onder meer te danken is aan een groeiende behoefte aan een hoge efficiëntie. Ook helpen dergelijke datacenters volgens Global Markets Insights het energieverbruik en de CO2-uitstoot van datacenters terug te dringen. Deze ontwikkelingen dragen bij aan de groeiende vraag naar datacenterkoeling.

Meer vraag naar vloeistofkoeling

Onder meer de vraag naar vloeistofkoeling neemt toe, aangezien dergelijke koeloplossing vaak minder energie verbruiken dan andere vormen van datacenterkoeling. Het toenemend aantal racks in faciliteiten en de hogere energiedichtheid in racks maakt vloeistofkoeling voor datacenterbeheerders een steeds aantrekkelijkere keuze.

Ook verwacht Global Market Insights groei te zien in rack- en in-row koeling. Dit is vooral te danken aan het vermogen van deze oplossingen om preciezer te koelen en daardoor warmte efficiënt af te voeren. Ook zijn de energiekosten van in-row koeling vaak lager dan traditionele datacenterkoeling, aangezien de koeling nauwkeuriger wordt afgestemd op de warmteproductie van de te koelen servers.

Obstakels voor groei

Tegelijkertijd wijst Global Market Insights erop dat de hoge kosten van koelapparatuur en het onderhoud dat zij vereisen factoren zijn die de groei in de markt voor datacenterkoeling kunnen beperken. Ook factoren als de uitstoot van schadelijke gassen en de toenemende temperatuur in datacenters zullen een negatieve impact hebben, verwacht het onderzoeksbureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.