Amsterdamse datacentermarkt met 30% gegroeid in 2016

Stijn Grove, directeur van de DDA

De groei onder Nederlandse datacenters zet onverminderd door. In 2016 bedroeg de groei zo’n 15%, wat heeft geleid tot 283.000m² aan netto vloeroppervlakte in multi tenant datacenters. De Nederlandse datacentermarkt is in de afgelopen zes jaar gegroeid met gemiddeld 17,5%. Bovendien is voor de komende jaren zo’n 180.000m² aan vloeroppervlak in nieuw te bouwen multi tenant datacenters gepland. 98% van deze oppervlakte zal in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) worden gerealiseerd, waar de groei zelfs uitkomt op 30%.

Dit blijkt uit het ‘State of the Dutch Data Centers 2017 – Room for Growth’ rapport van Dutch Datacenter Association (DDA) over de actuele stand van zaken in de Nederlandse datacenter sector. Het eerste exemplaar van het rapport is overhandigd aan Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 met onder meer ICT in zijn portefeuille. De publicatie van het rapport valt samen met Nationale Datacenter Dag op 13 juni 2017, waarop 12 bij de DDA aangesloten datacenters hun deuren openen voor het grote publiek.

Toenemend belang van de digitale economie

Stijn Grove, directeur van de DDA: “Dat het goed gaat met de Nederlandse datacenters is inmiddels wel bekend. Toch is het uitzonderlijk dat de sector al zes jaar op rij groeicijfers van ruim boven de tien procent realiseert. Vrijwel geen enkele andere sector van de Nederlandse economie laat een groei zien die zo bestendig is. De groei van de datacenter sector duidt ook op het razendsnel toenemende belang van de digitale economie. Het is de komende jaren cruciaal dat de sector, overheid en het overige bedrijfsleven nauw gaan samenwerken om een duurzame digitale transformatie vorm te geven.”

De MRA heeft wat betreft groei de andere grote hotspots in Europa – Londen, Parijs en Frankfurt – ingehaald. Niet eerder werd er in één jaar zoveel nieuwe capaciteit in datacenters afgenomen als in de MRA in 2016. Momenteel wordt er sneller ruimte in datacenters afgenomen dan dat er nieuwe capaciteit wordt gerealiseerd, waardoor het nog beschikbare bestaande vloeroppervlak binnen afzienbare tijd vol zal zijn. De 180.000m² die gepland is, zal dan ook broodnodig zijn.

30% groei in MRA

Grove: “De meeste groei wordt momenteel gerealiseerd in de MRA en die groei was in 2016 maar liefst 30% ten opzichte van 2015. Dit is in Europa nog op geen enkele hotspot voor datacenters vertoond. Als we buiten de MRA kijken, zien we dat regionale datacenters in het algemeen kleinere groeipercentages realiseren. Dat heeft deels te maken met de aanwezigheid van de Amsterdam Internet Exchange in de MRA, en de grote concentratie van tech- en mediabedrijven in die regio. Toch verwachten wij dat ook de vraag naar vloeroppervlak in regionale datacenters de komende jaren snel zal groeien. Dit komt door de opkomst van het Internet of Things en het snel stijgende aantal MKB bedrijven dat hun IT onderbrengt in datacenters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.