Apple wil duurzame energie winnen uit agrarisch afval

Een datacenter (bron: Pixabay)

Apple wil gaan samenwerking met agrariërs om een datacenter in het Deense Jutland op duurzame wijze aan te drijven. Het bedrijf wil agrarisch afval omzetten in methaan en deze stof inzetten als brandstof voor zijn datacenter. Een voedingsrijk bijproduct dat hierbij ontstaat wordt teruggegeven aan de agrarische sector.

Dit blijkt uit het milieurapport over het jaar 2016 dat Apple heeft gepubliceerd. Apple is een samenwerking aangegaan met de Deense Aarhus Universiteit om een systeem te ontwikkelen dat agrarisch afval met behulp van een vergister omzet in methaan. Dit methaan wil Apple vervolgens gebruiken om het datacenter aan te drijven. Apple benadrukt dat het datacenter voor 100% zal worden aangedreven met duurzame energie en dus geen gebruik zal maken van het reguliere energienetwerk.

Restwarmte

Daarnaast kondigt het bedrijf aan restwarmte uit het datacenter in te willen zetten om woningen te verwarmen. De restwarmte wordt hiervoor afgegeven aan de lokale stadsverwarming. Het is onduidelijk hoeveel woningen hierdoor van verwarming kunnen worden voorzien.

Ook meldt Apple een datacenter dat wordt gebouwd in het Ierse Athentry te willen aandrijven met duurzame energie die wordt opgewekt door golven in de oceaan. Het bedrijf werkt samen met de Sustainable Energy Authority of Ireland om een systeem te ontwikkelen dat energie kan winnen uit golven. Zodra dit datacenter volledig is uitgebouwd, verbruikt de locatie naar verwachting meer energie dat de Ierse hoofdstad Dublin.

email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *