Google wil drijvende datacenters aandrijven met vliegende windturbines

Google overweegt drijvende datacenters te voorzien van een soort grote vliegende windturbines. De windturbines kunnen enerzijds worden gebruikt om de drijvende datacenters voort te bewegen door het water, en anderzijds om duurzame energie op te wekken om het datacenter aan te drijven.

Dit blijkt uit een patentaanvraag van Google waarover Patent Yogi bericht. De patentaanvraag draagt de titel ‘Airborne rigid kite with on-board power plant for ship propulsion’. In de aanvraag worden de namen genoemd van drie uitvinders die werkzaam zijn bij Makani Power: Damon Vander Lind, Thomas Van Alsenoy en Richard Wayne DeVaul. Makani Power is in 2013 door Google X overgenomen.

Relatief lage kosten

In verhouding met conventionele windmolens zouden de vliegende turbines 50% meer energie kunnen opwekken, terwijl 90% minder materiaal nodig is om de turbines te produceren. Dit brengt lager productiekosten met zich mee; Google verwacht een vliegende turbine te kunnen bouwen voor de helft van de kosten van een traditionele windmolen.

De turbines worden via een geleidende kabel met een drijvend datacenter bevestigd. Voor deze drijvende datacenters vroeg Google in 2009 al een patent aan. Deze kabel maakt het enerzijds mogelijk energie af te leveren aan het drijvende datacenter en anderzijds om dit datacenter voort te trekken door het water.

Google overweegt drijvende datacenters aan te gaan drijven met vliegende windturbines (bron: Patent Yogi)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.