Nieuw windmolenpark levert exclusief aan datacenter van Google

Eneco heeft vorige week haar grootste Nederlandse windpark op land geopend. De opbrengst van Windpark Delfzijl Noord wordt voor 100% afgenomen door Google, die de stroom gebruikt om haar nieuwe datacenter in de Eemshaven aan te drijven.

Windpark Delfzijl Noord heeft een totaal vermogen van 62,7 megawatt en bestaat uit 19 windmolens. Ze staan op terrein van Groningen Seaports: op de Pier van Oterdum (5 stuks) en op de lange en smalle, door water omgeven Schermdijk (14 stuks). Het gaat om windmolens van het type N100/3300 van de Duitse fabrikant Nordex. De molens leveren per stuk een vermogen van 3,3 Megawatt, hebben een mast van 100 meter en een bladlengte van 50 meter. Eneco investeerde meer dan 90 miljoen euro in het project.

175 miljoen kWh

Het windpark gaat per jaar 175 miljoen kWh groene stroom leveren, omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 55.000 huishoudens. Google heeft met Eneco een akkoord gesloten en neemt de volledige productie de komende tien jaar af bij Eneco. Het windmolenpark het datacenter van Google in de Eemshaven, dat op dit moment in aanbouw is, van lokaal opgewekte groene stroom voorzien.

Onderdeel van het project is de inrichting van een ‘broedvoorziening’, een stukje land op de Pier van Oterdum dat aantrekkelijk is gemaakt voor vogels om er te gaan broeden. Voor de inrichting en het beheer heeft Eneco samengewerkt met lokale natuurgroepen als Avifauna en het Groninger Landschap. Het terrein van zo’n 2400 m2 bestaat uit zand en kleigrond met een toplaag van grind en schelpen. In het eerste broedseizoen 2014 werden al 50 paartjes visdieven en kokmeeuwen geteld. Dit jaar is dat aantal opgelopen naar 350 paartjes.

Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.