DCIM: medicijn tegen risico’s van grote ingrepen

CommScope

Ontwikkelingen als cloud, big data en het Internet of Things leggen een zware wissel op een datacenter. Renovatie, opwaardering of consolidatie kan op een bepaald punt noodzakelijk zijn voor de continuïteit of verbetering van de dienstverlening. Maar die ingrepen raken het datacenter in de kern en zijn allesbehalve verstoken van risico’s. Gelukkig is er een effectieve methode om die te beperken.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor veel datacenters zijn continuïteit en up-time. Onbereikbare applicaties en data zorgen voor een zeer onaantrekkelijke mix van frustratie, misgelopen omzet, hoge kosten en ontevreden klanten. Bij grote ingrepen is het probleemloos blijven functioneren van alle aanwezige services dan ook van het allergrootste belang.

Maar juist die garantie is niet eenvoudig te geven. Een lastige factor is onder andere de relatie tussen IT en facilitaire zaken als koeling en voeding. Veranderingen aan een van beide factoren hebben onvermijdelijk gevolgen voor de ander. Maar daar wringt de schoen, want in veel datacenters zijn IT en facilitair twee gescheiden werelden. Onderlinge afhankelijkheden zijn daardoor niet altijd goed zichtbaar, en het gevolg van aanpassingen aan de ene factor op de ander is lastig te voorspellen.

Scenario’s plannen

Een DCIM-oplossing legt die relatie bloot en geeft beheerders een instrument waarmee beide factoren overzichtelijk en vanuit een centraal punt beheerd kunnen worden. Dat uniforme inzicht helpt met de gevolgen van grote aanpassingen te overzien. Geavanceerde DCIM-oplossingen hebben bovendien de mogelijkheid om wat-als-scenario’s te plannen. Hiermee kunnen beheerders ingrepen simuleren en de gevolgen daarvan in kaart brengen, zonder dat er daadwerkelijke wijzigingen plaatsvinden. Dat voorkomt niet alleen nare verrassingen, maar geeft hen ook de mogelijkheid diverse scenario’s door te lopen en te kiezen voor de beste of meest (kosten)effectieve oplossingen.

Gestrande capaciteit

Maar dat is niet het enige argument voor het gebruik van DCIM bij grote ingrepen. Het is namelijk bij bijvoorbeeld geplande uitbreidingen nog maar de vraag of de investering in bijbehorende ingreep daadwerkelijk noodzakelijk is. In veel datacenters is er sprake van zogenoemde gestrande capaciteit. Opslag en verwerkingskracht die door allerlei redenen in de loop de van de tijd verloren is gegaan. Denk daarbij aan servers die op halve kracht draaien, of opslagruimte die niet effectief benut wordt. Gestrande capaciteit is zonder de juiste tooling vaak lastig zichtbaar. DCIM haalt die gestrande capaciteit genadeloos boven water, waardoor maatregelen soms minder ingrijpend hoeven zijn dan aanvankelijk gedacht.

Seminar

Tijdens het seminar ‘Datacenter Renovatie, Upgrades en Consolidatie’ gaan specialisten dieper op dit vraagstuk in en delen gebruikers hun ervaring.

  • Wat moet u weten en doen in de voorbereiding voor een renovatie?
  • Hoe minimaliseert en beheert u de risico’s?
  • Wat zijn de opties voor renovatie/upgrade?
  • En hoe bereidt u zich voor op het onbekende?

Datum: woensdag 30 september 2015

Tijd: 13:00 – 18:00 uur

Locatie: VU Amsterdam

U kunt zich inschrijven via de volgende link: bit.ly/CommScope_DCseminar

 

One Response to DCIM: medicijn tegen risico’s van grote ingrepen

  1. Alice Boezelijn schreef:

    RT @DatacenterWorks: DCIM: medicijn tegen risico’s van grote ingrepen – datacenterworks.nl/2015/08/28/dci…


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.