Loek Wilden van Schneider Electric legt uit waarom DCIM onmisbaar is: voor de CIO en anderen

Loek Wilden - Schneider Electric 700px-SE-05085

Schneider Electric heeft het afgelopen jaar de online DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT beschikbaar gesteld. Wat die tool precies kan en waarom DCIM steeds belangrijker wordt legt datacenter lifecycle consultant Loek Wilden uit.

Wat is DICM

Er bestaan meerdere definities voor DCIM. Voor Loek is DCIM de tooling die het mogelijk maakt optimaal gebruik te maken van de apparatuur en de omgeving waar die staat. Dat heeft een directe link met veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid. Dat die omgeving een klassieke inpandige serverruimte van een bedrijf is, een modern groot colocatie of zelfs een hyperscale datacenter maakt daarbij niet eens veel uit. In principe wil men hetzelfde soort inzicht krijgen.

De begrippen, veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid legt Loek vervolgens verder uit, Daarbij valt op dat de scope veel verder gaat dan (nood)stroomvoorzieningen en koeling, aspecten die traditioneel met Schneider Electric worden geassocieerd. “Ook signalen of de racks afgesloten zijn en de connectiviteit kunnen op het dashboard van een DCIM-tool worden weergegeven. Als er een sensor in het rack zit die gekoppeld kan worden, dan is DCIM-software wel in staat de data op te vragen en zichtbaar te maken.”

Schneider Electric helpt met inzichten

DCIM Monitoring Value Calculator For Distributed IT-700px.png

 

Er is sprake van een ruim aanbod van DCIM-software. Loek geeft nadrukkelijk aan dat hij geen verkooppitch afsteekt voor een betaalde Schneider Electric dienst. “De Schneider Electric tool helpt bij het berekenen van de kosten voor DCIM. Het helpt verder bij het bepalen van wat je met DCIM kan monitoren en voorkomen. Er komt geen advies uit de bus rollen voor een Schneider Electric dienst.”  

Daarmee stipt hij een belangrijk punt aan. DCIM kan meer dan beschikbaarheid en veiligheid van een rack of heel datacenter monitoren. Het kan ook worden ingezet om de toestand van andere IT devices bij te houden of omgevingen die niet direct als datacenter gelden. “Denk hierbij aan edge omgevingen. Die kunnen zich door de beperkte omvang echt letterlijk overal bevinden. We hebben ook te maken met de trend dat IT bewust verspreid staat opgesteld en op plekken waar fysieke controle en beheer complex zijn. IT in productieomgevingen of in ziekenhuizen zijn daar voorbeelden van.”

Lagere werkdruk en kosten

Het spreekt voor zich dat DCIM de oplossing is om dit soort omgevingen te monitoren en remote te onderhouden. Loek: “DCIM wordt vaak geassocieerd met 24/7 en realtime monitoring zodat kan worden opgetreden, nog voor er echte grote en dure verstoringen zijn. Het levert echter ook een structurele bijdrage aan het verminderen van de werkdruk van IT-personeel, afhankelijk van de organisaties minder reistijd en in alle gevallen zorgt het voor lagere kosten.”

Nog een reden voor DCIM

Naast veiligheid en kosten besparen is er nog een de andere reden waarom Loek voor DCIM en de Schneider Electric calculator aandacht vraagt. “Bedrijven moeten rapporteren over duurzaamheid en energieverbruik maakt daar deel van uit. DCIM zorgt ervoor dat je tot op rackniveau kunt bijhouden wat de stroom en koelbehoefte is. Dat maakt nauwkeurige rapportage op basis van betrouwbare data mogelijk. Tegelijk is al die data beschikbaar om processen verder te optimaliseren, lees de stroomrekening naar beneden te krijgen. Wetgeving en grip op kosten zorgen ervoor dat DCIM onvermijdelijk wordt, om te beginnen bij organisaties met grotere IT-omgevingen.”

DCIM kosten inzichtelijk maken

Schneider Electric is een jaar terug begonnen met het ontwikkelen van de DCIM-calculator, omdat marktpartijen hier om vroegen. Loek: “Deze tool is bedoeld om inzichtelijk te maken wat DCIM kost en welke besparingen mogelijk worden. Dat vertaalt zich dan in een terugverdientijd, want dat is een vraag waar de markt nog mee worstelt. DCIM tooling aanschaffen of als een abonnement afnemen is een keuze die onderbouwd moet worden. Wij helpen bedrijven daarbij. Nogmaals het is niet bedoeld om een Schneider Electric product of dienst te verkopen. Het helpt iets inzichtelijk te maken.” 

Schneider Electric heeft een whitepaper voor wie meer wil weten over dit onderwerp. Hierin staat precies beschreven welke uitdagingen er  spelen en welke overwegingen in de calculator worden meegenomen.

Loek verwacht dat de Schneider Electric partners deze rekenhulp om twee redenen gaan inzetten, tot zo ver ze dat nog niet doen. “Ten eerste helpen ze daarmee hun klanten om de waarde van DCIM inzichtelijk te maken. Daarnaast is het een tool die helpt kritisch naar de eigen business te kijken.”

Onmisbaar

DCIM is feitelijk onmisbaar voor elke CIO en IT-beheerder vanwege security. Daarbij komt dat de data die door DCIM beschikbaar komt, ook voor de functionarissen die zicht houden op het naleven van wet- en regelgeving zeer bruikbaar is.

Loek: “Wie nog geen gebruik maakt van DCIM laat echt geld liggen en neemt misschien zelfs grotere risico’s dan men zicht realiseert. Mijn oproep is dan ook de kosteloze tool te gebruiken, zodat je in ieder geval een goede afweging kunt maken over het inzetten van DCIM. Met je vragen en opmerkingen of de mogelijkheid tot een demo kun je uiteraard terecht bij je eigen IT-leveranciers of je contactpersoon bij Schneider Electric.

Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.