Onderzoek: datacentermarkt beweegt richting cloud en ontzorging

spi_2015-04_Datacentre-EHV_2654#

De datacentermarkt maakt dit jaar een sterke beweging richting de cloud. Dat gaat niet alleen ten koste van de interne capaciteit, maar ook de co-locatiemarkt komt onder flinke druk. Ondertussen beschikken steeds minder bedrijven over het benodigde kennisniveau om grote veranderprojecten uit te kunnen voeren. Dat blijkt uit het onderzoek “Datacenter Transformatie 2015” van SPIE-ICS. Het onderzoek werd uitgevoerd door researchbureau Pb7.

De cloud is bij IT-managers populairder dan ooit. Nu komt 14% van de IT-capaciteit nog van buiten het eigen datacenter, maar in 2020 is dat gestegen naar 30%. Dat gaat ten koste van het on-site datacenter. Nu is dat nog goed voor 47% van de capaciteit, maar binnen 5 jaar is dat gedaald naar 37%. Nog groter is de krimp in de off-site IT-voorzieningen, het co-locatie-aandeel daalt binnen 5 jaar van 31% naar 21%, een krimp van bijna een derde. Niet alleen de cloud profiteert overigens, ook outsourcing van IT wint aan populariteit. Nu is nog 8% uitbesteed, binnen 5 jaar ligt dat op 12%.

Overigens is die hang naar de cloud niet ten koste gegaan van de trots en tevredenheid over de eigen voorzieningen. Uit hetzelfde onderzoek bleek vorig jaar dat 26% van de datacentermanagers hun datacenter vergeleek met een Ferrari, dat percentage is in 2015 zelfs toegenomen naar 31%. Net als vorig jaar ziet 54% van de respondenten zijn datacenter als een 'betrouwbare middenklasser'. Het delen van IT-voorzieningen lijkt minder populair, de vergelijking met een trein wordt steeds minder gemaakt. Dit deel daalde van 17% vorig jaar naar slechts 8%. Ondertussen lijken de organisaties met een verouderd datacenter toegenomen. 7% vergelijkt zijn rekencentrum met een oude Mercedes, waar dat percentage vorig jaar nog 3% was.

Verbeterpunten

Toch hebben IT-managers nog genoeg verbeter- en aandachtspunten voor de komende periode. Over het algemeen zijn de zorgen en wensen ten opzichte van vorig jaar toegenomen. Met name energiezuinigheid (20%), CAPEX (16%) en beheersystemen als DCIM (15%) zijn zorgenkindjes voor de IT-managers. Vorig jaar lagen die percentages beduidend lager. Toen waren energiezuinigheid (17%), DCIM (13%) en connectiviteit en bekabeling (7%) de belangrijkste verbeterpunten.

Ook zijn er de nodige zorgen voor de toekomst. Met name energieverbruik staat hoog op de agenda. 46% verwacht in 2020 te kort te schieten op energie-efficiency. Ook het vermogen per m2 blijft een hot issue, 45% verwacht hierin een capaciteitstekort in 2020. Tegelijk neemt ook het aantal bedrijven toe dat aangeeft dat het vermogen per m2 juist gaat afnemen. Kennelijk is er ook een groeiend gevoel van onveiligheid, want fysieke beveiliging schiet tegen die tijd te kort voor maar liefst 36% van de ondervraagden.

Skills en knowledge gap

De dynamische markt en snelle technologische ontwikkelingen vragen om een flexibel rekencentrum. Die veranderingen zijn echter alleen te realiseren met een degelijk verandermanagement. En juist daar is steeds minder vaak de benodigde know-how voor aanwezig, zo blijkt uit het onderzoek. Over de gehele linie geeft een groter deel van de respondenten aan over onvoldoende kennis te beschikken. Met name op het gebied van monitoring en beheer is de kenniskloof vergroot. Ook kennis over (nood)stroomvoorziening schiet ten opzichte van vorig jaar behoorlijk tekort. Dat terwijl deze kennisgebieden nu volgens de ondervraagden juist in belang zijn toegenomen. Volgens Peter Vermeulen van Pb7 heeft dat gegroeide besef een gemakkelijk aanwijsbare oorzaak. “Het lijkt er sterk op dat het besef gekomen is na de recente stroomstoring in Noord-Holland, waarbij een groot deel van de provincie het bijna de hele dag zonder stroom moest doen en waarbij ook lang niet alle noodvoorzieningen in de datacenters deden wat ze behoorden te doen. Dat soort situaties leert organisaties het belang inzien van continuïteit en de voorzieningen die daarvoor noodzakelijk zijn.”

Maar steeds vaker ontbreekt de benodigde kennis. “Hoewel voor de meeste datacenters geldt dat ze het belangrijk vinden om zelf een goede controle te houden over grote veranderingen in het datacenter, is de skills gap ten opzichte van vorig jaar sterk toegenomen”, licht Peter Vermeulen van Pb7 toe. “Bedrijven hebben op deze gebieden duidelijk de behoefte aan ondersteuning in de vorm van externe expertise.”

Verandertrajecten

Willen organisaties bijblijven met de huidige economische, maatschappelijke en technologische ontwikkelingen, dan moeten ze vaak investeren in hun datacenter. Achterblijven betekent vaak een achteruitgang ten opzichte van de concurrentie.

Maar zijn bedrijven wel klaar voor die verandertrajecten? Het onderzoek wijst uit dat voor groot deel het antwoord negatief beantwoord moet worden. Hadden in 2014 nog 83% van de respondenten vertrouwen in het eigen vermogen om veranderprojecten te managen, dit jaar ligt dat deel op 69%. Ook het vertrouwen in het ontwerp van die veranderingen nam af van 67% naar 61%. Hulp van buitenaf lijkt steeds vaker welkom.

Datacenter-as-a-Service (DCaaS)

Het onderzoek legde de mogelijkheid van een uitbesteed datacenter voor, oftewel een Datacenter-as-a-Service (DcaaS). Het gaat daarbij om een datacenter op locatie bij de gebruiker, maar waar een derde partij zich ontfermt over de financiering, bouw, beheer, onderhoud en uitbreidingen. De klant rekent daarbij af op basis van gebruik. Een dergelijke constructie ontzorgt de organisatie en legt het datacenter in handen van specialisten.

Een dergelijke constructie wordt vooral door de directie positief ontvangen. Maar liefst 60% van de financieel directeuren staan open voor een dergelijke oplossing, zo ook 51% van de algemeen directeuren. Als voordelen van DCaaS zien ondervraagden met name de uitbesteding van het beheer (54%), het betalen naar gebruik (53%) en vooral de flexibele uitbreidingsmogelijkheden (70%).

Minder enthousiast is, niet geheel onverwacht, het technische personeel. Zeer waarschijnlijk zien zij in DCaaS een bedreiging voor hun aanstelling. 43% van hen is negatief tot zeer negatief, terwijl maar 19% het wel ziet zitten. Facilitair managers staan wat neutraler tegenover DCaaS, de verhouding negatief-positief is daar respectievelijk 27-28%.

Worstelen 

Bedrijven worstelen steeds meer met hun datacenter, zo blijkt uit dit onderzoek. De markt verandert in een steeds hoger tempo en stelt steeds hogere eisen aan de IT. “Bedrijven focussen op dat waar ze goed in zijn, hun core business. IT is dat doorgaans niet, maar dient slechts ter ondersteuning van die activiteiten. Toch hebben ze wel de behoefte aan een hoog beschikbaar en flexibel datacenter dat gemakkelijk kan meegroeien en zich aanpast aan veranderende omstandigheden. Maar de daarvoor benodigde kennis is niet altijd in-house aanwezig. De kennis van het interne personeel loopt steeds verder achter op die van specialisten. De markt vraagt dan ook om experts die wel over deze kennis beschikken en die dat werk en die zorgen voor ze uit handen nemen”, licht Ben Meesters van SPIE-ICS toe. “Het DCaaS-concept gaat daarin verder dan ooit en kan voor deze bedrijven daardoor een uitkomst zijn. Zij hoeven zich immers niet meer druk te maken over hun datacenter, maar beschikken wel over alle gewenste functionaliteit en flexibiliteit die de business tegenwoordig vereist. Bovendien kunnen ze berusten in de wetenschap dat het datacenter in handen van specialistische experts ligt. Dat is natuurlijk wel een prettige gedachte.”

   
Meer over
Lees ook
Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Nederlands project krijgt financiering om energieverbruik en CO2-uitstoot datacenters terug te dringen

Een consortium van zeven Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen krijgt financiering van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat nadat de Europese Commissie op 5 december jl. groen licht gaf aan het IPCEI-CIS programma.

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

De grote vraag is of de Rekenkamer ook naar datacenters kijkt

Wat hebben de Rekenkamer en datacenters met elkaar te maken? Wellicht meer dan de bedrijven en toeleveranciers van die sector zich realiseren. Grotendeels onder de radar van de publieke belangstelling is de Rekenkamer namelijk bezig met onderzoek dat over de achillespees van de datacenters gaat: het energieverbruik.

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

MRA en het rapport "datacenters – Impact en feiten"

In het recente artikel over het aantal datacenters is verwezen naar een bijeenkomst van de MRA (Metropool Regio Amsterdam). Over die bijeenkomst zijn vragen gesteld. Wat was precies de bedoeling en voor wie dit is georganiseerd.