Hivos: CO2-uitstoot datacenters dreigt uit de hand te lopen

Van de 28 onderzochte grootste commerciële datacenters in Nederland, zijn er 4 die anno 2015 100% duurzame stroom gebruiken. Eén bedrijf geeft aan in onderhandeling te zijn over een overstap op de juiste groene stroom. De datacenter sector beweegt wel in de goede richting maar het moet veel sneller anders neemt de CO2-uitstoot van de datacenters schrikbarend toe. Dat blijkt uit het onderzoek dat internationale organisatie Hivos afgelopen maanden deed naar het energiegebruik van datacenters in ons land.

“Opvallend is dat bedrijven van Hollandse bodem voorop lopen als het gaat om duurzame stroom. Drie van de vier volledig groene datacenters zijn Nederlandse datacenters. Ook op het gebied van transparantie en optimalisatie van energiehuishouding behoren ze tot de koplopers” , aldus Marieke Kragten, projectleider van het onderzoek. Aanleiding voor Hivos om dit onderzoek te doen is de explosieve groei van het dataverkeer en de enorme CO2-uitstoot die hiermee gepaard gaat.

Meer dan 50% groei op jaarbasis

Nederland is zich langzaamaan aan het ontwikkelen tot één van de meest sterke datacenter- en netwerkhubs in de wereld. Zo zullen de komende jaren gigantische datacenters van Microsoft en Google in respectievelijk Noord-Holland en Groningen gerealiseerd gaan worden. Ian Bitterlin, dé expert op het gebied van data traffic en datacenters claimde eerder deze maand dat het wereldwijde dataverkeer maandelijks met 4% groeit. Vooral sociale media, HD foto’s en video (YouTube en pornografie) online gokken, gamen en tv-on-demand dragen hier aan bij. “Meer dan 50% groei op jaarbasis! Dat is natuurlijk gigantisch. Alleen als datacenters maximaal inzetten op energie-efficiëntie én overstappen op de juiste energieproducten kan de groei van de CO2-uitstoot een halt toegeroepen worden en omgezet worden in een daling” , zegt Kragten.

Niet transparant

Hivos benaderde de 28 grootste commerciële datacenters met een vragenlijst over welk type stroom zij gebruiken. Ditzelfde onderzoek is vorig jaar rond dezelfde periode ook uitgevoerd. Toen gaf bijna de helft van de datacenters geen of onvoldoende inzicht in het type stroom dat zij gebruikten. Ook dit jaar zijn er nog steeds datacenters (10) die niet (geheel) transparant zijn. “Uit ons onderzoek blijkt dat er nog veel te winnen is in de datacenter sector op het gebied van energie inkoop en transparantie. Het besef dat groene stroom niet altijd even groen is lijkt er bij de meeste datacenters inmiddels wel te zijn, maar er gebeurt nog echt te weinig” , claimt Kragten.

 

 

One Response to Hivos: CO2-uitstoot datacenters dreigt uit de hand te lopen

 1. Datacenter Groningen draait op windenergie van Pure Energie

  18 juni 2015
  Nieuws

  Datacenter Groningen draait sinds kort volledig op windenergie van Pure Energie, opgewekt in windprojecten in Nederland. Het moderne datacentrum, dat tussen Groningen en de Duitse grens is gevestigd, opereert hierdoor volledig duurzaam.In april 2015 onderzocht ontwikkelingsorganisatie Hivos de 28 grootste commerciële datacenters van Nederland met betrekking tot het gebruik van duurzame stroom. Slechts 4 datacenters maakten gebruik van 100% duurzame stroom. Met de overstap naar energieleverancier Pure Energie is Datacenter Groningen het vijfde datacenter in Nederland dat volledig afhankelijk is van groene stroom.
  Datacenter Groningen opent op 17 juni haar deuren voor bedrijven die een eigen IT afdeling openen en informatie willen over het datacenter. Geert van der Veen, accountmanager van Pure Energie, vertelt op de open dag over het gebruik van groene stroom in het datacenter.
  jQuery(document).load(function(){ stLight.options({publisher:”}); });emailprintvar dd_offset_from_content = 40;var dd_top_offset_from_content = 0;var dd_override_start_anchor_id = “”;var dd_override_top_offset = “”;Meer weten over dit onderwerp:21 januari 2015 Amazon bouwt windmolenpark met 500.000 MWh capaciteit17 februari 2015 ‘Klanten hebben weinig aandacht voor groen en duurzaamheid’3 februari 2014 Datacenter Groningen zamelt geld in voor Stichting Kinderoncologie Groningen20 januari 2014 Google investeert 55 miljoen euro in windenergie17 november 2014 Facebook opent deuren van modulair datacenter in Altoona, Iowa25 november 2014 Google drijft datacenter in Eemshaven aan met windenergie van Eneco

  datacenter, Datacenter Groningen, duurzaam, groene energie, Pure Energie, windenergie, windmolens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.