Hoeveelheid datacenters licht gestegen in Q4 2014

Modern interior of server room in datacenter

De hoeveelheid datacenters is in het vierde kwartaal van 2014 zeer licht gestegen met een jaar-op-jaargroei van 0,2%. Wereldwijd zijn op dit moment 4,3 miljoen datacenters en serverruimtes te vinden.

Dit blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Voice of the Enterprise: Datacenters’ van 451 Research. De zwakke groei wordt volgens het onderzoeksbureau voornamelijk veroorzaakt door een teruglopende vraag naar nieuwe datacenters bij traditionele bedrijven in met name volwassen markten. De daling in de vraag op deze markt werd echter gecompenseerd door de explosief stijgende vraag naar grote premium en hyperscale faciliteiten vanuit cloudproviders, serviceprovider en beheerders van multi-tenant datacenters. Deze enorme datacenters zijn als je kijkt naar omvang fors aanwezig op de markt, maar maken op dit moment nog geen 5% van het totaal aantal datacenters wereldwijd uit.

‘Markt is afhankelijk van grote bedrijven’

De datacentermarkt is op dit moment dan ook nog voor een groot deel afhankelijk van grote bedrijven. Enterprises hebben op dit moment zo’n 83% van de markt in handen, terwijl multi-tenant datacenters en cloudproviders respectievelijk 12% en 5% van de markt bezitten. 451 Research verwacht dat deze balans steeds meer zal verschuiven naar de laatste twee partijen.

“Investeringen in nieuwe datacenterruimte door traditionele enterprises wordt gestut door bij de grote groei in organische vraag naar IT-capaciteit. Nagenoeg alle opkomende markttrends werken de vraag behoefte van grote bedrijven om eigen datacenterruimte te bouwen tegen”, zegt Daniel Harrington, onderzoeksdirecteur Enterprise Datacenters bij 451 Research.

Meer over
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.