Microsoft drijft prototype datacenter volledig aan met methaangas

090716_datacenter

Microsoft opent een prototype datacenter dat volledig wordt aangedreven met methaangas. Het datacenter in Cheyenne in het Amerikaanse Wyoming neemt dit methaangas af van een nabijgelegen waterzuiveringsinstallatie.

Dit meldt Wyoming Business Report. Het datacenter heeft een vermogen van 200 kW. Het datacenter bestaat uit een container waarin een high-performance computing cluster wordt gehuisvest. De serverruimte wordt aangedreven met behulp van een brandstofcel, die maar liefst 300 kW aan energie kan opwekken met behulp van methaangas. De brandstofcel is ontwikkeld door het Amerikaanse FuelCell Energy. Microsoft zet apparatuur van Siemens voor het monitoren van het datacenter en het milieu.

Biogas

Het project maakt dus gebruik van biogas, wat een bijproduct is van de waterzuiveringsinstallatie in Wyoming. tijdens het reinigen van water komen anaerobe bacteriën vrij die methaangas genereren. Dit gas wordt doorgaans direct bij de bron verbrand, aangezien dit gas een broeikasgas is. Methaangas is echter ook zeer geschikt om een elektrochemische reactie op te wekken waarbij zowel warmte als elektriciteit wordt gewonnen.

De locatie in Wyoming is een prototype en en lijkt veel op het plan voor ene ‘data plant’ dat Microsoft in 2010 presenteerde. Microsoft wilt volgens die plan datacenter in de omgeving van waterzuiveringsinstallaties plaatsen met als doel niet langer afhankelijk te zijn van het stroomnet.

Dossiers
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.