HP koelt supercomputer volledig met waterkoeling

hp-apollo-8000

HP introduceert twee high-end supercomputer, waarvan er één volledig wordt gekoeld met waterkoeling. Door het gebruik van waterkoeling zijn de energiekosten van de omgeving relatief laag. De Apollo 8000 heeft in eerste instantie een maximale capaciteit van 582 teraflops. HP stelt dat dit kan worden uitgebreid tot 1,19 petaflops. De Apollo 6000 is een supercomputer die wordt gekoeld met lucht.

Supercomputers maken doorgaans gebruik van luchtkoeling. Door de grote hoeveelheid rekenkracht in de omgevingen wordt echter veel warmte geproduceerd, waardoor het afvoeren van deze warmte veel energie kost. Door de Apollo 8000 volledig te koelen met waterkoeling dringt HP de kosten van het koelen aanzienlijk terug.

Twee soorten waterkoeling

HP zet voor de supercomputer twee verschillende varianten van waterkoeling in. De serverblades worden rechtstreeks gekoeld via koperen buizen die door de blades lopen. Daarnaast wordt het water over de racks gecirculeerd met behulp van het 'Water Wall'-systeem. Het water stroomt hierdoor over de kernen van de supercomputer, die hierdoor warmte kunnen afdragen via het water. De Amerikaanse overheidsdienst The National Renewable Energy Lab heeft al interesse getoond in de Apollo 8000. De overheidsdienst wil de supercomputer in zetten voor CO2-voetafdrukken te kunnen analyseren en klimaatmodellen te kunnen opstellen.

Daarnaast introduceert HP de Apollo 6000. Dit is een supercomputer gericht op bedrijven die bijvoorbeeld risico-analyses willen uitvoeren of het ontwerpen van producten willen automatiseren. De supercomputer biedt ruimte aan 160 serverracks en kan met zowel twee Intel Zeon E3-1200 processoren als 10 GbE FlexibleLOM kaarten worden uitgerust.

Dossiers
Meer over
Lees ook
Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

Digitalisering in datacenters: wat betekent dat voor het ontwerp en de operationele fase?

De applicaties die we elke dag gebruiken veranderen en worden veeleisender waar het om infrastructuur. Er moeten meer gegevens in realtime worden verwerkt, met een lagere latency. Er is aanzienlijk meer symmetrie nodig om grote hoeveelheden oost-westverkeer te ondersteunen. Bovendien is er een sterk toegenomen behoefte aan flexibiliteit.