Google verdubbelde in 2013 zijn uitgaven aan datacenters

090716_datacenter

Google heeft vorig jaar maar liefst ruim 5,3 miljard euro uitgegeven aan zijn datacenters. De uitgaven zijn maar liefst twee keer zo hoog dan in 2012. Het bedrijf heeft zijn wereldwijde netwerk met datacenters in 2013 dan ook flink uitgebreid.

De organisatie meldt in het vierde kwartaal van 2013 ruim 1,65 miljard euro te hebben uitgegeven aan capital expenditures. Dit is iets minder dan het derde kwartaal van 2013, toen de capital expenditures van het bedrijf nog 1,68 miljard euro bedroeg. Google was in het eerste kwartaal 880 miljoen euro uit, terwijl het bedrijf in het tweede kwartaal 1,17 miljard euro kwijt was aan zijn datacenters.

Toenemende datacentercapaciteit

De totale uitgaven van Google aan zijn datacenters komt hiermee uit op 5,3 miljard euro. Dit is maar liefst twee keer zoveel als in 2012, toen het bedrijf nog bijna 2,4 miljard euro uitgaf. Deze fors hogere kosten worden veroorzaakt door de toenemende hoeveelheid datacentercapaciteit die Google in handen heeft. Het bedrijf heeft in 2013 dan ook fors geïnvesteerd in datacenters.

Datacenter Knowledge heeft alle investeringen van Google op een rijtje gezet. Zo investeert het bedrijf 440 miljoen euro in zijn datacenter in het Amerikaanse The Dalles, Oregon. Daarnaast investeert het bedrijf ook 293 miljoen in de uitbreiding van zijn datacentercampus in Council Bluffs, Iowa. Ook het datacenter van Google in Lenoir, North Carolina wordt uitgebreid. Het bedrijf investeert in deze locatie 440 miljoen euro.

Berkeley County

Google investeert eveneens 440 miljoen euro in de uitbreiding van zijn datacentercampus in Berkeley County, eveneens in de Verenigde Staten. Het bedrijf breidt daarnaast zijn datacenter bij onze zuiderburen uit. Google investeert 286 miljoen euro in deze Belgische locatie.

 
Lees ook
ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

ASHRAE 2024-conferentie in teken van AI voor beheer van datacenters en lifecycle management

Medio juni vindt in de Verenigde Staten de 2024-editie van de jaarlijkse ASHRAE-conferentie plaats. Het technische programma voor dit event is nu beschikbaar. De conferentie vindt plaats dat van 22 tot 26 juni in het Marriott Indy Place in Indianapolis.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Community Netwerk Meeting: ESG, datacenterapparatuur en licenties centraal

Dinsdag 23 april vond in Maarssen de eerste Circulaire-IT Community Netwerk Meeting van dit jaar bespraken de deelnemers de markt voor duurzame datacenters en IT-omgevingen. Hieronder een deel van het artikel dat daarover op Circulaire-IT is verschenen.