Zweden overweegt belasting op energie voor datacenters met 97% te verlagen

datacenter

Een onderzoekscommissie van het Zweedse ministerie van Financiën stelt voor de Zweedse datacentersector nagenoeg vrij te stellen van belasting. De commissie wil dat de belasting met 97% wordt verlaagd, wat de sector een forse stimulans moet geven.

Dit meldt DatacenterDynamics. In Zweden profiteert de maakindustrie al langer van een lage belasting op energievoorziening. De onderzoekscommissie stelt voor dit belastingvoordeel uit te breiden naar de infrastructuursector om de sector een stimulans te geven.

Concurrentie van Denemarken en Finland

In Zweden hebben veel grote bedrijven als Facebook, TelecityGroup en KnC Miner datacenters gevestigd. Het land staat bekend om de aanwezigheid van veel duurzame energie en glasvezelverbindingen. Zweden heeft echter te maken met concurrentie van Denemarken en Finland, die bedrijven met een laag belastingtarief proberen te overtuigen datacenters in hun land te vestigen. Zo heeft KnC Miner dreigde in mei nog voortaan datacenters in Finland te bouwen vanwege de lagere belasting op energie in dit land.

Indien het plan daadwerkelijk wordt doorgevoerd zouden datacenters in Zweden profiteren van een belastingverlaging van pakweg 97%. De belasting die bedrijven op energie betalen wordt in dit geval verlaagd van 0,020 euro per kWh naar 0,0005 euro per kWh. De totale energiekosten van datacenters zouden hierdoor met 40 procent dalen, wat grote IT-bedrijven als Facebook een besparing van miljoenen euro’s per jaar oplevert.

Dossiers
Lees ook
Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

Slim optimaliseren van datacenter Power Usage Effectiveness (PUE)

In de loop der jaren zijn datacenters uitgegroeid van een handvol servers in een kelder tot honderden, duizenden, soms zelfs honderdduizenden servers op één locatie. Zulke configuraties kunnen een zeer grote invloed hebben op het elektriciteitsnet en de gebruikers ervan in een bepaalde regio. In de loop der jaren is de workload van d1

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Na telecombranche groeit nu ook in energiesector interesse in datacenters

Eerder investeerde al Amerikaanse en Scandinavische energiebedrijven in der datacentersector, nu zien we hetzelfde fenomeen ook in Spanje. Het Spaanse energiebedrijf Iberdrola streeft namelijk naar een uitbreiding van zijn activiteiten