Update voor milieu-framework voor datacenters

datacenter

In een tijd waarin de invloed van kunstmatige intelligentie en machine learning exponentieel groeit, staan datacenters centraal in de digitale transformatie. De uitdaging is om deze groei te realiseren terwijl de ecologische voetafdruk van datacenters wordt teruggebracht, in overeenstemming met wereldwijde klimaatovereenkomsten. Onlangs heeft een framework uit de industrie dat bedoeld is om indicatoren voor milieuprestaties te beschrijven van een update voorzien.

Deze bijgewerkte richtlijn is een revisie van het originele whitepaper dat in november 2021 werd gepubliceerd, met als doel de datacenterindustrie te ondersteunen en vooruit te helpen door gestandaardiseerde rapportagemetrieken voor duurzaamheid te bieden. Dit initiatief werd bekend als het Data Centre Environmental Sustainability Metric Framework.

Schneider Electric - de auteur van dit framework - benadrukt het belang van een gestandaardiseerde, data-gedreven aanpak om duurzaamheidsprestaties en -vorderingen te vergelijken en te benchmarken. Men stelt dat dit cruciaal is om te bepalen waar verbeteringen nodig zijn en wat prioriteit heeft. Ook kan men op die manier bijvoorbeeld verschillen in rapportages voorkomen.

Het framework omvat 28 indicatoren voor duurzaamheid, onderverdeeld in vijf categorieën: energie, broeikasgasemissies, water, afval, en lokaal ecosysteem. Het herziene whitepaper schetst deze indicatoren over drie rapportagefasen: Beginnend, Gevorderd, en Leidend, waardoor datacenters op verschillende niveaus worden ondersteund. Bij de revisie van het framework is e-afval toegevoegd als een metriek, evenals een segmentatie voor de netrieken voor broeikasgassen per scope 1, 2 en 3.

Een gestandaardiseerde aanpak van rapportage is van essentieel belang om geloofwaardige en vergelijkbare gegevens te genereren waarmee benchmarks kunnen worden opgesteld. Zonder een eenduidige aanpak lopen datacenterorganisaties het risico tijd en energie te verliezen naarmate de regelgeving verder wordt aangescherpt.

De update van dit framework valt samen met de recente lancering door het Franse concern van een zogeheten Resource Advisor Copilot. Dit is een zogeheten conversational AI-tool dat kan helpen om gemakkelijker energie- en duurzaamheidsgegevens te analyseren en te gebruiken. Deze tool zal begin 2024 beschikbaar zijn.

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.