TÜV Rheinland heeft met SDC-certificaat eerste duurzaamheidslabel voor datacenters

energielabel

Energielabels zijn er voor wasmachines en kantoorpanden en dat het uiteindelijk duurzaamheidslabels gaan worden is duidelijk. Voor datacenters bestaan beide labels nog niet. Maar dat kan als het aan TÜV Rheinland ligt snel veranderen, want die testinstantie heeft sinds eind 2020 het SDC-certificaat.

Met het SDC-certificaat wil TÜV Rheinland exploitanten en klanten van datacenters in staat stellen duurzaamheid te classificeren op een manier die ze ook al kennen van grote elektrische apparaten, woningen en kantoorpanden.

Het certificaat neemt een voorschot op Duitse en Europese wetgeving die nu nog in de maak is. Als de wetgever in Berlijn zijn zin krijgt moeten alle Duitse datacenters en serverruimtes tegen 2027 klimaatneutraal zijn.

TÜV Rheinland zet het SDC-certificaat niet in de markt om duidelijk te maken welk gebouw klimaatneutraal is. Wat men er wel mee kan die is het verschil in de energie-efficiëntie van colocatie datacenters inzichtelijk maken. Dat gebeurt door te werken met een classificatie van A (donker groen en zeer goed) tot G (rood).

Op dit moment is er een locatie in Duitsland die de achterliggende auditprocedure heeft doorlopen en daarom het SDC label mag gebruiken. Dat is niet veel, maar het proces van TÜV Rheinland, in samenwerking met adviesbureau High Knowledge, is pas sinds eind 2022 operationeel.

Waar de audit precies uit bestaat wordt niet met de pers gedeeld. Bekend is wel dat de fysieke locatie wordt meegenomen in het proces en dat omvat niet alleen het gebouw en de materialen die daarvoor gebruikt zijn. Ook het perceel en de invloed van het gebouw op de directe omgeving telt mee. Dat naar de energie-efficiëntie van de IT-componenten wordt gekeken spreekt voor zich en dat geldt ook voor het hele proces van koeling.

Over de kosten is eveneens weinig bekend. Elders in de Duitse pers is sprake van een bedrag van net vier nullen voor de komma. Dat is de bandbreedte die ook van toepassing is voor ISO trajecten. En net als bij die certificeringen dient het SDC proces periodiek weer te worden doorlopen.

Of het SDC-certificaat een succes wordt is koffiedik kijken. De enige uitgever hoopt natuurlijk van wel. In ieder geval is het de eerste operationele methode om colo’s en serverruimtes op een andere manier in te delen dan nu gangbaar is. Voor de volledigheid: op de Duitse markt komt nog een vergelijkbaar model van een andere instantie.

Lees ook
Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

Re-Tek Ltd overgenomen door de Circular IT Group

De Circular IT Group heeft Re-Tek Ltd overgenomen, een Britse leverancier van IT Asset Disposition (ITAD) services. De samenwerking tussen Circular IT Group en Re-Tek is niet nieuw. Volgens de partijen bestaat er al geruime tijd een succesvol partnerschap tussen de ITAD-dochteronderneming CTC van Circular IT Group en Re-Tek.

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

LCL behaalt als eerste Belgische datacenter medaille voor duurzaamheid van EcoVadis

Het Belgische datacenterbedrijf LCL heeft een gouden medaille ontvangen van EcoVadis, een organisatie die de duurzaamheidsprestaties van bedrijven beoordeelt. LCL heeft deze erkenning verdiend door goede scores te behalen op vier duurzaamheidsthema's: milieu, ethiek, arbeid en mensenrechten, en duurzame inkoop.

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

Virginia keurt een van 's werelds grootste datacenterprojecten goed

In de Amerikaanse staat Virginia is groen licht gegeven voor de bouw van een van de grootste datacenter-campussen ter wereld. Dit besluit is genomen door de bestuurders van Prince William County in Noord-Virginia, na een openbare hoorzitting die meer dan 24 uur in beslag nam.