Microsoft belooft duurzame beterschap met Datacenter Community Pledge

microsoft-e1415868823254

Microsoft heeft in haar Datacenter Community Pledge zichzelf nieuwe verplichtingen opgelegd op het gebied van duurzaamheid en de gemeenschap in hun datacenteractiviteiten.

De belofte richt zich op drie belangrijke gebieden: duurzaamheid, gemeenschapswelvaart en verantwoordelijk opereren. Microsoft streeft ernaar om tegen 2030 zijn datacenters CO2-negatief te maken. Bovendien wil het bedrijf tegen 2025 wereldwijd 100 procent hernieuwbare energie gebruiken en tegen 2030 meer water aanvullen dan het verbruikt in zijn datacenteroperaties. Het doel is ook om zero waste te bereiken door middel van afvalreductie, hergebruik en recycling.

Hergebruik servers en hardware

Zo heeft Microsoft circulaire centra geopend. Daar worden servers en hardware klaargemaakt voor hergebruik. Ook belooft het bedrijf duurzame bouwpraktijken en materialen te gebruiken, evenals maatregelen om geluidsoverlast en lichtvervuiling te verminderen. De vraag is of dit soort acties niet al standaard tot het groene arsenaal gerekend hoorden te worden, maar het wordt in de Datacenter Community Pledge wel uitgedragen.

Om de welvaart en het welzijn van gemeenschappen te bevorderen, zegt Microsoft samen te werken met lokale overheden, bedrijven, scholen en non-profitorganisaties. Zo wil het bedrijf banen en stageplaatsen creëren. Microsoft biedt daarnaast digitale vaardigheidstrainingen en exact onderwijs voor zowel volwassenen als kinderen. Microsoft investeert naar eigen zeggen ook in projecten om lokale duurzaamheid te verbeteren, zoals het herstel van waterscheidingen en de bescherming van ecologische habitats.

Doelen

De nieuwe verplichtingen die Microsoft zichzelf oplegt in de Datacenter Community Pledge komen mede voort uit de vaststelling dat het bedrijf zijn duurzaamheidsdoelen waarschijnlijk niet haalt. Door de opkomst van AI heeft de CO2-uitstoot omhoog gedreven. Toch zegt het bedrijf dus dat ze het groene schip weer op koers kunnen krijgen.

(dit bericht verscheen eerder op Circulaire-IT.nl)

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.