TeraCool wil datacenters en aardgasterminals combineren

gas-terminal-bodo-barentsgass

Datacenters zijn berucht om hun hoge energieverbruik. Een belangrijk deel van dit energieverbruik wordt veroorzaakt door koelinstallaties in de omgevingen. TeraCool is een initiatief dat dit energieverbruik aanzienlijk wil terugdringen door datacenters te combineren met aardgasterminals.

Vloeibaar aardgas wordt bij aardgasterminals aangeleverd met een zeer lage temperatuur. Door de temperatuur van aardgas tot ongeveer -160 graden Celsius te verlagen wordt het gas namelijk 600 keer dichter, waardoor deze op aanzienlijk efficiëntere wijze kan worden getransporteerd. De aardgasterminals verwarmen dit gas vervolgens tot de juiste temperatuur om deze door pijpleidingen te kunnen pompen. Dit kost echter veel energie.

Kansen

TeraCool ziet hier kansen in. Datacenters moeten immers een grote hoeveelheid energie verstoken om servers koel te houden, terwijl aardgasterminals juist veel energie moeten verbruiken om aardgas te verwarmen tot de juiste temperatuur. Door deze twee industrieën te combineren hoopt TeraCool het energieverbruik van beide sectoren fors te kunnen terugdringen.

De organisatie is daarom op dit moment op zoek naar een datacenter dat bereid is te verhuizen naar een aardgasterminal. TeraCool wil warmte uit datacenters vervolgens met behulp van koudemiddel door leidingen naar de aardgasterminal pompen. De terminal wordt hierdoor voorzien van de benodigde warmte, terwijl een datacenter zijn warmte eenvoudig kan afvoeren en dus minder hoeft te koelen. Op papier een win-win-situatie dus.

Dossiers
Lees ook
Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

NordicEPOD, gespecialiseerd in de productie en integratie van gestandaardiseerde energiemodules voor de datacenterindustrie, heeft een investering binnengehaald van CTS Nordics, een bedrijf dat zich toespitst op datacenterontwerp en -bouw, en Eaton, actief met power management.

STULZ lanceert koeldistributie-unit CyberCool CMU

STULZ lanceert koeldistributie-unit CyberCool CMU

STULZ heeft de lancering aangekondigd van CyberCool CMU - een innovatieve nieuwe koeldistributie-unit voor koelvloeistoffen (CDU). De CyberCool CMU is speciaal ontworpen om de efficiëntie van de warmte-uitwisseling in vloeistofkoeling oplossingen te maximaliseren.

Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Onderzoek: onderzeese datacenters blijken kwetsbaar voor geluidsaanvallen

Met de opkomst van onderzeese datacenters op verschillende locaties in de wereld, komt er ook steeds meer onderzoek naar de veiligheid van deze faciliteiten. Nieuwe studies suggereren dat onderzeese datacenters specifieke kwetsbaarheden hebben,