TeraCool wil datacenters en aardgasterminals combineren

gas-terminal-bodo-barentsgass

Datacenters zijn berucht om hun hoge energieverbruik. Een belangrijk deel van dit energieverbruik wordt veroorzaakt door koelinstallaties in de omgevingen. TeraCool is een initiatief dat dit energieverbruik aanzienlijk wil terugdringen door datacenters te combineren met aardgasterminals.

Vloeibaar aardgas wordt bij aardgasterminals aangeleverd met een zeer lage temperatuur. Door de temperatuur van aardgas tot ongeveer -160 graden Celsius te verlagen wordt het gas namelijk 600 keer dichter, waardoor deze op aanzienlijk efficiëntere wijze kan worden getransporteerd. De aardgasterminals verwarmen dit gas vervolgens tot de juiste temperatuur om deze door pijpleidingen te kunnen pompen. Dit kost echter veel energie.

Kansen

TeraCool ziet hier kansen in. Datacenters moeten immers een grote hoeveelheid energie verstoken om servers koel te houden, terwijl aardgasterminals juist veel energie moeten verbruiken om aardgas te verwarmen tot de juiste temperatuur. Door deze twee industrieën te combineren hoopt TeraCool het energieverbruik van beide sectoren fors te kunnen terugdringen.

De organisatie is daarom op dit moment op zoek naar een datacenter dat bereid is te verhuizen naar een aardgasterminal. TeraCool wil warmte uit datacenters vervolgens met behulp van koudemiddel door leidingen naar de aardgasterminal pompen. De terminal wordt hierdoor voorzien van de benodigde warmte, terwijl een datacenter zijn warmte eenvoudig kan afvoeren en dus minder hoeft te koelen. Op papier een win-win-situatie dus.

Dossiers
Lees ook
Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenter trends: hou het hoofd koel

Datacenterbeheerders staan voor een dubbele uitdaging: enerzijds moeten de prestaties worden verbeterd om aan de vraag naar hogere snelheden te voldoen, en tegelijkertijd moeten energieverbruik en CO2-uitstoot omlaag worden gebracht. Meer krachtige processoren, fors hogere dichtheid van apparatuur in racks, en servers die meer energie verbruiken leiden...

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Storing bij Gyro center door uitval koelunits

Vrijdag rond 19:00 is een storing ontstaan bij het Amsterdamse Gyro center, een datacenter dat bij velen bekend is als colo-aanbieder. De problemen zouden rond zaterdag 01:00 onder controle zijn, dan wel verholpen. Het ging dus om een, voor Nederlandse begrippen, langere storing.

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Denen laten zien hoe datacenters kunnen helpen elektriciteitsnetwerk stabiel te houden

Datacenters worden steeds meer erkend voor hun potentiële rol bij het stabiliseren van elektriciteitsnetwerken. In Denemarken laat Aeven zien hoe dat voor het Deense netwerk mogelijk is gebleken.