Telefónica kiest Submer vloeistofkoeling om uitstoot van datacenter te verminderen

submer-700

Telefónica heeft een stap gezet naar het verduurzamen van zijn digitale infrastructuur door de vloeistofkoelingstechnologie van Submer te implementeren in haar Bellas Vistas-datacenter. Deze stap heeft tot doel de energie-efficiëntie met 50% te verhogen, waardoor de koolstofuitstoot en de algehele milieuvoetafdruk van datacenters drastisch worden verminderd.

In tegenstelling tot conventionele luchtgekoelde systemen, omvat Submers oplossing het onderdompelen van servers in een niet-geleidende vloeistof. Deze biologisch afbreekbare vloeistof scoort goed op gebieden als warmteabsorptie en -afgifte, waardoor chips op een optimale temperatuur tussen 70 en 90 graden Celsius kunnen werken. Door servercomponenten direct te koelen, presteert deze methode aanzienlijk beter dan traditionele koeltechnieken op het gebied van energie-efficiëntie, ruimtebesparing en milieu-impact.

De adoptie van koeling op basis van onderdompeling door een telecommunicatiegigant als Telefónica is een belangrijke ontwikkeling voor de datacenterindustrie. Deze technologie biedt niet alleen voordelen op het gebied van energiebesparing en lagere emissies, maar laat ook zien dat een aanbieder van vitale infrastructuur het nu aandurft om deze koelmethode toe te passen, terwijl de hoeveelheid data die Telefonica verwerkt exponentieel groeit.

Een multidisciplinair team met experts van beide bedrijven en uit verschillende specialiteiten, zoals basisinfrastructuur, technologie en IT, hebben samengewerkt om de implementatie van deze innovatieve en disruptieve oplossing in Telefónica werkelijkheid te maken.

De implementatie op het centrale kantoor van Bellas Vistas telt een Submer SmartPod met een capaciteit van 50 kW die voldoet aan de TIER III-betrouwbaarheidsvereisten gedefinieerd door Uptime. Het volledige scala aan IT-apparatuur, zoals opslag, servers en communicatieapparatuur, is (ondergedompeld) in de oplossing geïnstalleerd.

Telefónica ziet dit initiatief als een voorbeeld voor andere bedrijven die streven naar een evenwicht tussen de eisen van digitale transformatie en verantwoordelijkheid nemen voor de milieu-impact van de hier oor benodigde infrastructuur.

Lees ook
Eerste resultaten iXora field-test heel positief

Eerste resultaten iXora field-test heel positief

In december 2023 is het eerste iXora systeem bij een van de datacenters van NorthC in Rotterdam geïnstalleerd. Na een periode van vier maanden heeft iXora al heel veel kunnen testen en de resultaten zijn erg goed. Dit toont aan dat men op de juiste weg zit naar succes.

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix lanceert ondersteuning voor Direct-naar-Chip vloeistofkoeling in meer dan 100 datacenters

Equinix heeft aangekondigd dat het uitgebreide ondersteuning voor vloeistofkoeling gaat implementeren in meer dan 100 van haar International Business Exchange (IBX) datacenters in meer dan 45 stedelijke gebieden wereldwijd.

Intel zet in op vloeistofkoeling voor AI

Intel zet in op vloeistofkoeling voor AI

Intel mikt op vloeistofkoeling voor zijn nieuwen Gaudi3 AI-accelerators. Het is daartoe een samenwerking aangegaan met Vertiv, dat reeds een serie vloeistofkoelingen in het portfolio heeft en bovendien onlangs een immersion cooling-startup overnam.