‘Tekort aan gekwalificeerd personeel wordt groot probleem in 2015’

Modern interior of server room in datacenter

Europese datacenterbeheerders en -eigenaren krijgen in 2015 te maken met een tekort aan talent. De vaardigheden van bestaande datacenterprofessionals sluiten niet goed aan op de behoeften van datacenterbeheerders en -eigenaren.

Hiervoor waarschuwt Zenium Technology Partners, een investeerder in datacenters, op basis van onderzoek. Van de 210 senior IT-professionals binnen grote Europese organisaties geeft 93% aan zich bewust te zijn van het tekort aan gekwalificeerd datacenterpersoneel. Slechts 6% verwacht dat dit geen serieus probleem wordt.

Negatieve impact op het bedrijf

63% verwacht dat het tekort de komende twee jaar een negatieve impact gaat hebben op hun bedrijf. Opvallend genoeg blijkt slechts 29% van de professionals maatregelen te hebben genomen om dit probleem op te vangen.

“Gezien de omvang van de industrie is het gebrek aan gekwalificeerd datacenterpersoneel eerder een crisis dan een zorg”, zegt Franek Sodzawiczny, CEO en oprichter van Zenium Technology Partners. “Data drijft ieder bedrijf vandaag de dag aan. De toenemende behoefte aan real-time toegang tot data om competitief te kunnen blijven betekent dat systemen 24x7 effectief en efficiënt moeten draaien. Het is dan ook simpel: je hebt de beste mensen nodig om deze infrastructuren te ondersteunen, aangezien fouten catastrofaal kunnen zijn.”

Lees ook
Onderzoek: gezonde groei voor markt voor structured cabling

Onderzoek: gezonde groei voor markt voor structured cabling

De wereldwijde markt voor structured cabling was volgens onderzoeksbureau Grand View Research in 2021 goed voor een omzet van 9,7 miljard dollar. Naar verwachting groeit deze markt tot 2030 met gemiddeld 10% per jaar. Denk bij structured cabling aan zowel de bekabeling als de hardware die deel uitmaakt van de netwerkinfrastructuur.

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

Ook in Ashburn is sprake van stroomtekort

De wellicht grootste datacenterhotspot, Ashburn, in Noord-Virginia lijkt met dezelfde problemen als Amsterdam, Dublin en Frankfurt te maken krijgen. De vraag naar stroom is groter dan het aanbod. Nieuwbouw moet mogelijk wachten tot 2026.

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn

Ook datacenters moeten vanaf 2026 Smart Building Ready zijn. Maar wat betekent dat eigenlijk? Bram Schats van Avelution legt het in dit artikel uit.