Restwarmte uit datacenter TeliaSonera wordt ingezet voor Finse stadsverwarming

datacenter

De Finse energiemaatschappij Fortum en telecomprovider TeliaSonera gaan samenwerken. De partijen gaat restwarmte uit een nieuw datacenter van TeliaSonera hergebruiken voor de stadsverwarming in de Finse stad Espoo.

TeliaSonera bouwt momenteel een nieuw datacenter in de Finse hoofdstad Helsinki. De faciliteit met een vermogen van 24 MW en een oppervlakte van 30.000 vierkante meter kan in totaal zo'n 200.000 servers huisvesten. Hiermee wordt de faciliteit het grootste datacenter van Finland. Net als ieder ander datacenter genereert de locatie veel warmte, die in de meeste andere faciliteiten verloren gaat. In het nieuwe datacenter van TeliaSonera wordt deze restwarmte dus hergebruikt.

Het datacenter wordt stapsgewijs in gebruik genomen. De hoeveelheid warmte die het datacenter produceert zal de komende jaren dan ook steeds verder toenemen. Naar verwachting wekt het datacenter in 2019 voldoende restwarmte op om deze in te kunnen zetten voor de stadsverwarming in Espoo. TeliaSonera hoopt via deze werkwijze tenminste 80% van de gegenereerde warmte te kunnen opvangen.

Meer over
Lees ook
Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur

Switch Datacenters stelt ruimte beschikbaar voor testdoeleinden met iXora apparatuur. In nauwe samenwerking met hun klanten werkt Switch aan een energiezuinigere toekomst. Door gebruik te maken van de restwarmte van de servers kan Switch warm water leveren aan het naburige gebouw. De noodzakelijke infrastructuur om dit te realiseren is al aanwezig1

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Edgar van Essen van Switch Datacenters: ‘Ideale locatie voor datacenter is niet de polder maar bij een warmtenet’

Een eigen mening over datacenters en de datacenterindustrie kan een speler als Switch Datacenters niet ontzegd worden. Zo is Edgar van Essen, managing director en partner bij het bedrijf, er van overtuigd dat we aan de vooravond van de start van het tijdperk van hybride koeling die uiteindelijk naar vloeistofkoeling zal verschuiven.

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Dublin en Frankfurt op slot voor nieuwe datacenters

Het jaar 2022 begint slecht voor investeerders en exploitanten van datacenters in de regio’s Dublin en Frankfurt. De eerste regio gaat op slot voor nieuwbouw. In de tweede regio is de maatschappelijke en politieke druk verder toegenomen. Een bouwstop zal ook daar onafwendbaar zijn.