Restwarmte datacenter van Interconnect voorkeursalternatief voor warmtenet Meerhoven

plist_Datacenter_f1f4140d0d

Datacenter Interconnect op Park Forum gaat restwarmte leveren aan de gemeente Eindhoven in plaats van biomassa voor het warmtenet Meerhoven. Burgemeester en wethouders van Eindhoven schetst dit plan als voorkeursalternatief. Het voorstel wordt nu verder uitgewerkt inclusief financiële consequenties, waarna de gemeenteraad een definitief besluit neemt.

Door de restwarmte kan de gemeente de inzet van de bio-energiecentrale in Meerhoven geleidelijk gaan afbouwen. Dat is in lijn met het besluit van de gemeenteraad in 2020 om biomassa als transitiebrandstof te gebruiken en deze op termijn uit de energiemix van Eindhoven te halen.

Warmte van servers

De Nederlandse datacenter- en cloudspecialist Interconnect Services BV biedt op Park Forum zo'n 6.000 vierkante meter datacentervloeroppervlak aan klanten die hier hun servers onderbrengen of servercapaciteit afnemen. De warmte die de apparatuur in het datacenter genereert, is goed te benutten voor het warmtenet dat al in Meerhoven in gebruik is.

Volgens de plannen kan het Eindhovens datacenter van Interconnect als alternatieve bron gekoppeld worden aan het bestaande warmtenet van Meerhoven. Interconnect zal dan via een warmtewisselaar zijn restwarmte kunnen overdragen aan het net. Het bedrijf krijgt hiervoor via de warmtewisselaar koude terug. Daardoor hoeft het bedrijf minder koeling in te zetten wat energie bespaart.

Win-win

Rob Stevens, CEO van Interconnect, noemt het voorstel een echte win-win situatie. “Het sluit optimaal aan op onze inspanningen om een forse bijdrage te leveren aan de energietransitie. De restwarmte van ons Eindhovens datacenter gaat nu nog verloren, maar kan via deze stap maximaal ingezet worden. Wij werken al jaren aan een vergaand groen beleid en gebruiken bijvoorbeeld 100 procent groene stroom in onze datacenters. Dit voorstel is daarmee volledig in lijn en levert zowel een belangrijke bijdragen aan de digitale transitie als de energietransitie. We kunnen op deze manier elke kilowattuur stroom nog weer beter benutten.”

Wethouder Klimaat en energie van de gemeente Eindhoven, Rik Thijs: “In 2050 moet de energievoorziening in de stad volledig duurzaam zijn. Hier zijn meerdere oplossingen voor nodig. Bijvoorbeeld de inzet van duurzame restwarmte. Dit besluit kan een belangrijke toepassing worden, die bijdraagt aan de realisatie van de energietransitie”.

Lees ook
IT-afdeling herstelt datacenter na brand in slechts 16 uur tijd

IT-afdeling herstelt datacenter na brand in slechts 16 uur tijd

Brand in een datacenter kan tot veel downtime leiden. Het herstellen van een dergelijke ramp hoeft echter geen dagen in beslag te nemen. Dit bewijzen medewerkers van de Amerikaanse staat Iowa. Het datacenter was na 16 uur alweer beschikbaar. Robert Von Wolffradt, de Chief Information Officer (CIO) voor de Amerikaanse staat Iowa, beschrijft op Gove1

HARTING Ha-VIS Dashboard vereenvoudigt het beheer van complexe Ethernet-netwerken

HARTING Ha-VIS Dashboard vereenvoudigt het beheer van complexe Ethernet-netwerken

Complexe Ethernet-netwerken zijn tegenwoordig de standaard. Ethernet-componenten zijn weliswaar vaak intelligent, maar desondanks is het niet eenvoudig het gehele netwerk te monitoren en onderhouden. Dit aangezien het overzicht over het gehele netwerk vaak ontbreekt. Het HARTING Ha-VIS Dashboard biedt uitkomst. De Ha-VIS Dashboard-software is ontw1

The Green Grid lanceert nieuw raamwerk voor energieproductiviteit

The Green Grid lanceert nieuw raamwerk voor energieproductiviteit

The Green Grid heeft een raamwerk ontworpen om de 'energieproductiviteit' van een datacenter in kaart te brengen. De Data Center Energy Productivity (DCeP) maakt inzichtelijk hoeveel 'zinvol werk' een datacenter heeft kunnen verrichten met een specifieke hoeveelheid energie. De nieuwe maatstaf maakt het mogelijk de efficiëntie waarmee datacenters1