OVHcloud komt met local zones

OVHcloud_master_R_logo450250

Datacenter en cloudbedrijf OVHcloud heeft bekend gemaakt te komen met local zones voor het publieke cloud aanbod. Nederland staat vooralsnog op de lijst van het bedrijf.

Madrid en Brussel

De local zones waar OVHcloud mee schermt komen om te beginnen in Madrid en Brussel. Beide steden zijn voorbeelden van de secundaire markt voor datacenters. Het zijn de gebieden met minder aanbod dan in de FLAP regio’s (Frankfurt, Londen, Amsterdam en Parijs). Grond en de hele operatie is in FLAP veel duurder dan op de secundaire markten. Dus de keuze van OVHcloud, in lijn met de reputatie als aanbieder van vooral goedkope vps diensten, is wat dat betreft begrijpelijk. Het zegt echter wel iets over de groeikansen die het bedrijf ziet.

Colocatie

De local zones, dat moeten er in totaal 150 worden, hebben geen eigen datacenter nodig. OVHcloud huurt daarvoor capaciteit in bestaande colocatie datacenters, bij de  concurrentie dus. Men beweert op die manier dit jaar ook nog een local zone in Amsterdam te starten en in 12 andere Europese steden, naast Madrid en Brussel.

Nederland

Jaren terug, nog voor de beursgang, schermde het met meldingen over een te openen of bouwen datacenter in Nederland. Daarna is er niets meer van gehoord. Een deel van de op Nederland gerichte activiteiten die speciaal daarvoor waren opgetuigd, zijn ook als sneeuw voor de zon verdwenen.

Sindsdien is er wel veel veranderd. Data en applicaties in het eigen land te houden is inmiddels om meerdere redenen een serieuze te nemen punt. De techniek die het mogelijk maakt een virtueel datacenter te starten is inmiddels volwassen en robuust. Maar is er in dit land echt genoeg vraag voor dat specifieke aanbod, nota bene van een partij die te makkelijk met een heel ander soort van diensten wordt geassocieerd. Wie weet is het OVHcloud wel meer te doen om een zo groot mogelijk aantal local zones te kunnen claimen dan in elk van die gebieden een grote speler te zijn.

(Dit bericht verscheen eerder op ITchannelPRO)

Lees ook
Wat anders hadden Google en Oracle in Engeland kunnen doen?

Wat anders hadden Google en Oracle in Engeland kunnen doen?

Voor de tech pers was het omvallen van de cloud van Google en Oracle in Engeland door de extreme warmte een belangrijke gebeurtenis. Terecht ook, want dat een cloud onbereikbaar is komt weinig voor. Twee clouds is uitzonderlijk. Wat kunnen we hiervan leren?

Expertgroep 'Standaardisatie GAIA-X’ van start

Expertgroep 'Standaardisatie GAIA-X’ van start

GAIA-X is een Europees project met als doel om gemeenschappelijke eisen te ontwikkelen voor een Europese data-infrastructuur. Dit stimuleert aanbod en gebruik van Europese cloud services en versterkt de onafhankelijkheid en data-soevereiniteit van Europa. Standaarden vormen de basis van het afsprakenstelsel GAIA-X.

Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

Nederlandse hub Gaia-X voor invulling en bijdrage Europese data- en cloudinfrastructuur

Gaia-X, het Europese initiatief om een data- en cloudinfrastructuur te ontwikkelen waarbij Europese waarden als data-soevereiniteit geborgd kunnen worden, heeft vanaf vandaag een Nederlandse hub. Dit is aangekondigd tijdens een virtueel kick-off event georganiseerd door TNO.