Overleven kleinere datacenters de huidige energiecrisis?

stroommast

De prijzen voor stroom bevinden zich op dit moment op een historisch hoog niveau en het aanbod moet ook een reden voor zorg zijn. Het verschijnsel speelt overal in Europa en daarom is het nog meer dan ooit zaak over de grens te kijken om zich beter te kunnen voorbereiden op wat kan gaan komen.

In meerdere Europese landen wordt op dit moment gewerkt aan plannen om tijdens de winter de stroomvoorziening overeind te houden. Als de dagen korter zijn is er meer stroom nodig voor verlichting en verwarming. In het recente verleden heeft België wegens dreigende stroomtekorten al eens dergelijke noodplannen gepubliceerd. Daarin was minutieus beschreven bij welke grenswaarden de stroomtoevoer naar bedrijven, per sector, wordt teruggeschroefd.

Die Belgische plannen zijn nooit uitgevoerd, omdat last-minute het bijschakelen van extra gas turbines, nog meer import en een milde winter er voor zorgden dat de vraag naar stroom niet hoger werd dan het aanbod. Die plannen zijn nog steeds online te vinden, maar wellicht verouderd.

Een dergelijk scenario wordt op dit moment ook in Duitsland uitgewerkt. Daar hebben de betrokken ministeries ondertussen de economie ingedeeld naar sectoren met voorrang en zij die dat niet hebben. Hierin staat ook benoemd dat datacenters met een capaciteit tot 3,5 Mw geen prioriteit zullen krijgen als op nationaal of lokaal niveau het aanbod van elektriciteit lager is dan de vraag. Datacenters zijn volgens die definitie zowel de colo’s als de onpremise serverruimtes met aparte aansluitingen op het stroomnet.

De impact hiervan is enorm. Klanten van deze ruimtes kunnen tot de conclusie komen dat het omwille van business continuity beter is naar een grotere colo aanbieder over te stappen. De maatregel treft de kleinere organisaties extra hard omdat zij bij het inkopen van stroom en het hedgen (het verzekeren tegen fluctuaties) door het geringer volume minder goede prijzen kunnen bedingen dan de grotere spelers.

Het is daarom dat in Duitsland de vraag wordt gesteld of alle datacenters deze winter wel gaan overleven. Hoewel een noodplan in Nederland en België nog niet aan de orde is weten insiders dat een aantal aanbieders richting de gevarenzone opschuift door de hoge stroomprijzen. Of iedereen in staat en bereid is de eigen serverruimte in de huidige omvang te handhaven is ook een punt dat speelt.

Lees ook
Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Nieuw 10 megawatt datacenter in Zweden gaat uitsluitend bitcoins minen

Een datacenter in Zweden moet op grote schaal de digitale valuta bitcoins gaan minen. Het datacenter krijgt een capaciteit van 10 megawatt, die volledig ingezet zal worden voor het minen van bitcoins. KnC Miner, een leverancier van apparatuur om bitcoins te minen, is begonnen met de bouw van het datacenter. Het datacenter wordt gebouwd in het Zwee1

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

App houdt gebruikers op de hoogte nieuwe NEN-normen

Het NEN publiceert standaarden en normen voor allerlei vakgebieden, waaronder de datacenterindustrie. Wie met datacenters werkt is er dan ook bij gebaat op de hoogte te blijven van ontwikkelingen rond deze normen. Een nieuwe app van het NEN helpt hierbij. De Nieuwe Normen-app van het NEN is bedoeld om gebruikers up-to-date te houden over de nieuws1

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat AMS 1 uitbreiden

TelecityGroup gaat zijn AMS 1 datacenter in Amsterdam uitbreiden. Dit heeft het bedrijf tijdens de bespreking van zijn jaarcijfers over 2013 bekendgemaakt. Het bedrijf stelt de vergunningen voor de uitbreiding inmiddels binnen te hebben en daarnaast contracten te hebben gesloten voor de bouw. Het vernieuwde datacenter moet in 2016 zijn deuren open1