Onderzoek: ‘In datacenters zijn hard drives soms energiezuiniger dan SSD’s’

harde-schijf-binnenzijde

Een nieuwe studie roept twijfel op over het idee dat SSDs (Solid State Drives) altijd energiezuiniger zijn dan harde schijven als opslagmedium in datacenters. Hoewel SSDs vaak worden gewaardeerd om hun snelheid en veronderstelde energiezuinigheid, blijkt uit een onderzoek van Scality dat harde schijven in sommige gevallen een betere energiedichtheid per schijf kunnen bieden, variërend van 19% tot wel 94% beter dan SSDs.

Dat meldt de op hardware-ontwikkelingen website Tom’s Hardware. In tegenstelling tot SSDs bevatten harde schijven bewegende onderdelen, zoals mechanische schijven en actuatorarmen. Dit heeft geleid tot het idee dat SSDs minder energie verbruiken dan harde schijven, omdat er geen componenten zijn die energie vragen voor de bewegingen die moeten maken. Volgens de recente tests van het bedrijf klopt dit beeld echter mogelijk niet. De benchmarkresultaten van het bedrijf laten namelijk zien dat harde schijven een energiedichtheid hebben ten opzichte van high-density QLC SSDs. Voor de vergelijking werden een Micron 6500 ION 30,72TB QLC SSD en een Seagate Exos X22 22TB 7.200 RPM harde schijf gebruikt.

Het onderzoek van Scality richtte zich overigens op energieverbruik en niet op prestaties.

Bij gebruik van de TB/watt energiedichtheidsmetriek presteerde de harde schijf 19% beter bij leesintensieve taken en maar liefst 94% beter in schrijfintensieve taken. In de idle-modus verbruikte de harde schijf 14% daarentegen meer energie dan de SSD. Echter, bij actieve lees- en schrijfoperaties verbruikte de harde schijf respectievelijk 37% en 68% minder energie.

Deze patronen waren ook merkbaar bij zwaardere workloads. Zo verbruikten de harde schijven 40% minder energie bij leesintensieve taken en 63% minder energie bij schrijfintensieve taken. Scality geeft aan dat de resultaten mogelijk veranderen als de capaciteit van de schijven in de toekomst blijft toenemen.

Het bedrijf gebruikte twee verschillende modellen voor het testen: een leesintensieve werkbelasting met 10% idle, 80% lezen en 10% schrijven, en een schrijfintensieve werkbelasting met 10% idle, 10% lezen en 80% schrijven. Elk station bevond zich in de genoemde vermogenstoestand voor het aangegeven percentage.

Hoewel energieverbruik volgens Scality momenteel niet het belangrijkste criterium is bij de keuze tussen SSDs en harde schijven, benadrukte het bedrijf dat dit afhangt van de specifieke werkbelasting. SSDs blijven bijvoorbeeld de beste optie voor leesintensieve taken en taken waarbij lage latentie van belang is. Harde schijven blijven daarentegen de voorkeurskeuze voor ongestructureerde datataken, stellen de onderzoekers van het bedrijf.

Lees ook
Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

Eaton en CTS Nordics investeren in NordicEPOD

NordicEPOD, gespecialiseerd in de productie en integratie van gestandaardiseerde energiemodules voor de datacenterindustrie, heeft een investering binnengehaald van CTS Nordics, een bedrijf dat zich toespitst op datacenterontwerp en -bouw, en Eaton, actief met power management.

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland, ACM en het Ministerie van EZK benadrukken prioriteiten voor Europese energie-infrastructuur

Netbeheer Nederland heeft samen met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) een document gepubliceerd waarin gedeelde prioriteiten voor een robuuste Europese energie-infrastructuur worden belicht.

Drie hardnekkige mythes over harde schijven en SSD’s ontkracht

Drie hardnekkige mythes over harde schijven en SSD’s ontkracht

“Harde schijven zijn zo goed als verleden tijd” en “Het datacenter van de toekomst is all-flash.” Het zijn voorspellingen die voorstanders van flash-technologie al meer dan tien jaar verkondigen, maar tot op heden nog steeds niet zijn uitgekomen