Noors datacenter is tevens groene stadsruimte

emiel-schalck-zxanvsT62cc-unsplash

Dit datacenter in Noorwegen zou wel eens een interessante bijdrage kunnen vormen aan de discussie in Nederland over de ‘verrommeling’ van het landschap door distributiecentra en - inderdaad - grote datacenters. Skygard introduceert namelijk een interessant datacenter in Hovinbyen in Oslo, dat technisch interessant is maar bovendien ook milieuvriendelijk is.

Het datacenter , zo meldt de website Datacentre Solutions, is ontworpen door het Noorse bedrijf A-lab en is gerealiseerd in samenwerking met ingenieursbureau COWI. Het gebruikt duurzame energie en hergebruikt overtollige warmte voor stadsverwarming. Dit project is mogelijk gemaakt door investeringen van Telenor, Hafslund, HitecVision en Analysys Mason Nordic. Het datacenter wordt in de eerste helft van 2025 operationeel en zal uiteindelijk een capaciteit van 40 MW bereiken.

Skygard onderscheidt zich door zijn groene ontwerp, waarbij een industrieel terrein wordt omgevormd tot een publieke groene ruimte. Dit minimaliseert de impact op de biodiversiteit en bevordert stedelijke vergroening. De faciliteit, gelegen tussen een straat en een trambaan, biedt colocatiefaciliteiten voor meerdere huurders. Naast dit eerste datacenter heeft Skygard plannen om nog twee faciliteiten in de regio te bouwen. Daarmee zou de datacentercapaciteit van het bedrijf in Noorwegen aanzienlijk worden vergroten.

Lees ook
Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Nieuws over Liander en het stroomnet in Amsterdam

Netbeheerder Liander heeft in de regio Amsterdam te maken met meer vraag naar capaciteit dan er aanbod is. Bestaande grootgebruikers kunnen niet uitbreiden. Nieuwe grootgebruikers, waaronder datacenters, zijn mede daarom niet welkom in de regio.

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google's rapporteert een CO2-uitstoot die bijna 50% stijgt door energievraag van AI

Google heeft bekendgemaakt dat de CO2-uitstoot van het bedrijf bijna 50% is gestegen ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit het milieuverslag van 2024 dat het bedrijf onlangs heeft gepubliceerd. Deze stijging vormt een aanzienlijke tegenslag in de ambitie van Google om tegen 2030 netto nul emissies te bereiken.

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Duitse studie: Hergebruik van restwarmte uit datacenters kan jaarlijks 400.000 ton broeikasgassen besparen

Volgens een recente studie van het Duitse Borderstep Institute kan het hergebruiken van restwarmte uit datacenters in de toekomst jaarlijks tot 400.000 ton aan broeikasgassen besparen. Deze bevinding komt voort uit het DC2HEAT-project, dat de mogelijkheden en effecten van restwarmtebenutting in datacenters onderzoekt.