Nieuwe onderzeese telecomkabel doet ook Nederland aan

pixabay zee

Op de eerste dag van de Submarine Networks EMEA Conference in Londen heeft IOEMA Fibre een belangrijke aankondiging gedaan over de uitbreiding van digitale connectiviteit in Noord-Europa. Het bedrijf onthulde plannen voor een nieuwe onderzeese kabel die cruciale markten in de regio zal verbinden.

De kabel, met een lengte van 1400 kilometer, zal een netwerk creëren tussen het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. De primaire route van de kabel loopt van Dumpton Gap in het VK naar Kristiansand in Noorwegen. Daarnaast zullen er aftakkingen zijn naar Eemshaven in Nederland, Wilhelmshaven in Duitsland, en Bllabjerg in Denemarken.

Met 48 vezelparen en een capaciteit van 27 tot 29 terabits per paar, belooft de kabel een totale capaciteit van minimaal 1.3 petabit per seconde. Dit zal bijdragen aan de verbetering van de capaciteit, prestaties en robuustheid van de connectiviteit in Noord-Europa.

Verschillende bedrijven spelen een sleutelrol in de uitvoering van dit ambitieuze project. Arelion zal de infrastructuur op de Deense kusten beheren en de connectiviteit uitbreiden naar Esbjerg en Kopenhagen via haar netwerk. In Duitsland zullen EWE TEL en Relined Fiber Network als gezamenlijke landingpartners fungeren, met backhaul-routes naar Hamburg en Berlijn. Eurofiber en QTS zijn de belangrijkste landing-partijen in Nederland en zullen de bestaande infrastructuur van de voormalige TGN Northern kabel hergebruiken.

Meer over
Lees ook
Europese Commissie wil onderzeese kabelinfrastructuur upgraden

Europese Commissie wil onderzeese kabelinfrastructuur upgraden

De onderzeese infrastructuur voor datacommunicatie is van cruciaal belang voor datacenters in Nederland en andere landen. De afgelopen jaren is vaak gewezen op de kwetsbaarheid van die infrastructuur maar ook op het gebrek aan investeringen voor het moderniseren van die verbindingen. Daar lijkt nu verandering in te komen.