Nieuwe onderzeese telecomkabel doet ook Nederland aan

pixabay zee

Op de eerste dag van de Submarine Networks EMEA Conference in Londen heeft IOEMA Fibre een belangrijke aankondiging gedaan over de uitbreiding van digitale connectiviteit in Noord-Europa. Het bedrijf onthulde plannen voor een nieuwe onderzeese kabel die cruciale markten in de regio zal verbinden.

De kabel, met een lengte van 1400 kilometer, zal een netwerk creëren tussen het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Denemarken en Noorwegen. De primaire route van de kabel loopt van Dumpton Gap in het VK naar Kristiansand in Noorwegen. Daarnaast zullen er aftakkingen zijn naar Eemshaven in Nederland, Wilhelmshaven in Duitsland, en Bllabjerg in Denemarken.

Met 48 vezelparen en een capaciteit van 27 tot 29 terabits per paar, belooft de kabel een totale capaciteit van minimaal 1.3 petabit per seconde. Dit zal bijdragen aan de verbetering van de capaciteit, prestaties en robuustheid van de connectiviteit in Noord-Europa.

Verschillende bedrijven spelen een sleutelrol in de uitvoering van dit ambitieuze project. Arelion zal de infrastructuur op de Deense kusten beheren en de connectiviteit uitbreiden naar Esbjerg en Kopenhagen via haar netwerk. In Duitsland zullen EWE TEL en Relined Fiber Network als gezamenlijke landingpartners fungeren, met backhaul-routes naar Hamburg en Berlijn. Eurofiber en QTS zijn de belangrijkste landing-partijen in Nederland en zullen de bestaande infrastructuur van de voormalige TGN Northern kabel hergebruiken.

Meer over
Lees ook
Internationale steun voor versterking onderzeese telecommunicatiekabels

Internationale steun voor versterking onderzeese telecommunicatiekabels

Overheden, bedrijfsleiders en internationale organisaties hebben hun steun uitgesproken voor het versterken van het wereldwijde netwerk van onderzeese telecommunicatiekabels tijdens de International Submarine Cable Resilience Summit in Abuja, Nigeria.

Ook Nederland doet mee aan Europees akkoord voor pan-arctische internetbekabeling

Ook Nederland doet mee aan Europees akkoord voor pan-arctische internetbekabeling

Onlangs hebben Cinia Oy, NORDUnet A/S, Tusass A/S, de Nederlandse Subzeekabel Coalitie, GlobalConnect AB en Tampnet AS een Europees Memorandum of Understanding   (MoU) ondertekend. De partijen erkennen gezamenlijk het strategisch belang van de oprichting van een Pan-Arctisch Kabelsysteem (PACS)

NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels

NAVO ondersteunt initiatief om Internet te redden door omleiding naar satellieten bij aanvallen op onderzeese kabels

De NAVO geeft besloten financiering beschikbaar te stellen voor een project dat gericht is op het waarborgen van internetverbindingen, zelfs in geval van aanvallen op onderzeese kabels. Dit initiatief is goed nieuws voor datacenters in Nederland, waar veel internationaal dataverkeer wordt afgehandeld.