Nieuwe Intel Xeon-processoren gericht op Software Defined Infrastructure

intel-xeon-e5-2600-v3

Intel introduceert de Intel Xeon processor E5-2600/1600 v3 productfamilies. De reeks voorziet in de behoeften van organisaties om een verscheidenheid aan taken te draaien en in te spelen op de snel ontwikkelende behoeften van datacenters. De Intel Xeon processor E5-2600 v3 is bedoeld voor servers, terwijl de Intel Xeon processor E5-1600 v3 is gericht op workstations.

De nieuwe processoren bevatten verbeteringen waarmee tot drie maal hogere prestaties mogelijk zijn ten opzichte van de voorgaande generatie. Daarnaast zijn ook verbeteringen doorgevoerd op het gebied van energiezuinigheid en beveiliging. Om te kunnen voorzien in de sterk groeiende vraag naar Software Defined Infrastructure (SDI), bieden de nieuwe processors belangrijke metrics via telemetrie.

Breed inzetbaar

De processors kunnen worden gebruikt in servers en workstations, maar ook in opslagsystemen en netwerkapparatuur. Daarbij ondersteunen de processors een breed scala aan servertaken, waaronder data analytics, high-performance computing (HPC), telecommunicatie en clouddiensten, naast de verwerking van de immense datastromen die het Internet of Things genereert.

Software Defined Infrastructure (SDI) is het fundament voor cloud computing. De digitale diensteneconomie vereist zowel flexibiliteit en reactiesnelheid (‘agility’) als schaalgrootte. Hiervoor is het nodig dat alle infrastructuurmiddelen programmeerbaar en in hoge mate configureerbaar zijn. Deze eigenschappen, gecombineerd met telemetrie, analytics en geautomatiseerde taken, maken een sterke optimalisatie van het datacenter mogelijk. In de nieuwe Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie introduceert Intel sensors en telemetriemogelijkheden om SDI verder te ontwikkelen.

Meer inzicht in het totale systeem

De Intel Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie biedt nieuwe functies die meer inzicht bieden in het totale systeem. Een nieuwe cache-monitoringfunctie levert data op waarmee beheertools de verschillende servertaken slim kunnen toewijzen aan de diverse infrastructuurcomponenten. Dit zorgt voor hogere prestaties en verbetert de efficiency van de gehele ICT-omgeving. Cache-monitoring maakt ook analyse mogelijk van onregelmatigheden in prestatieniveaus die kunnen ontstaan wanneer meerdere processen vechten om toegang tot het cache-geheugen. Vooral in zogeheten ‘multi-tenant’ cloud omgevingen, waarbij meerdere gebruikers op één cloud infrastructuur zitten, is er momenteel weinig inzicht in de taken die klanten draaien.

De nieuwe processors bevatten telemetriesensoren voor het hele platform die data opleveren over de belasting van de CPU, het geheugen en input/output (I/O). Verder meten warmtesensors de luchtstromen en temperatuur buiten het systeem. De nieuwe processors bieden zo een compleet geheel van sensors en telemetrie waarmee in principe iedere oplossing voor SDI-orchestration de systeembelasting beter kan monitoren, beheren en besturen.

Hogere prestaties bij een lager energieverbruik

De Intel Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie biedt maximaal 18 cores per processorsocket en heeft 45 MB aan ‘last-level’ cachegeheugen. Daarmee bieden deze processors tot 50 procent meer cores en cache dan de voorgaande generatie. De bandbreedte voor vector integer-instructies is verdubbeld dankzij een extensie voor Intels Advanced Vector Extensions (Intel AVX2) die 256 bits per klokcyclus doorvoert. Taken met veel integer-bewerkingen profiteren hiervan. Intel stelt dat het prestatieniveau tot 1,9 keer hoger kan liggen.

Verder biedt de Xeon processor E5-2600 v3 productfamilie een hogere virtualisatiedichtheid, waarbij er per server tot 70 procent meer virtuele machines (VM’s) kunnen draaien dan mogelijk was bij de Xeon-processors van de voorgaande generatie. Taken die aanlopen tegen de grenzen van geheugenbandbreedte, presteren dankzij de ondersteuning van DDR4-geheugen tot 1,4 keer beter dan op de voorgaande generatie. Daarnaast wordt het versleutelen en ontsleutelen van data tot 2 keer sneller uitgevoerd dankzij verbeteringen aan de Intel Advanced Encryption Standard New Instructions (Intel AES-NI). Deze encryptieversnelling gaat niet ten koste van de response-tijden voor overige serverapplicaties.

3D Tri-Gate technologie

De nieuwe processors zijn gefabriceerd op Intels toonaangevende en energiezuinige 22 nanometer 3D Tri-Gate technologie. Dit fabricageprocedé verlaagt het energieverbruik en verhoogt het prestatieniveau van de transistors die de processor vormen. Nieuwe verbruiksstanden zijn per CPU-core in te stellen en reguleren automatisch het vermogen in elke processor core, zodat voor de verwerking van taken zo min mogelijk energie wordt verbruikt.

De Intel Xeon E5-2600 v3 processors zijn te combineren met de Intel Communication Chipset 89xx-serie. Deze beschikt onder andere over de Quick Assist-technologie, om encryptie en compressie sneller uit te voeren. Hiermee kan de beveiliging in een breed scala aan servertaken worden verbeterd. Aanbieders van online diensten en fabrikanten van netwerkapparatuur kunnen dit chipplatform gebruiken om meerdere netwerkcommunicatietaken te consolideren in één enkele, gestandaardiseerde en flexibele architectuur. Zo kunnen zij hun diensten sneller uitrollen, de kosten verlagen en consistentere en veiligere gebruikerservaring bieden.

Nieuwe netwerkchips

Intel vergezelt de nieuwe Xeon-processors van nieuwe netwerkchips: de Ethernet Controller XL710-familie. Deze controllers voor 10/40 gigabit Ethernet bieden een verdubbeling van de netwerkbandbreedte en verbruiken maar de helft van de stroom die de voorgaande generatie nodig had. De XL710-familie voorziet in de almaar toenemende eisen van netwerken om hogere prestaties mogelijk te maken voor gevirtualiseerde servers en gevirtualiseerde netwerken.

De nieuwe Intel processor Xeon E5 v3-familie wordt verwerkt in servers, opslagsystemen en netwerkapparatuur van onder andere Bull, Cray, Cisco, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, Huawei, IBM, Inspur, Lenovo, NEC, Oracle, Quanta, Radisys, SGI, Sugon en Supermicro.

Prijsinformatie

De Intel Xeon E5-2600 v3 productfamilie komt beschikbaar in 26 verschillende uitvoeringen, met prijzen die uiteenlopen van 213 tot 2.702 dollar per processor (bij afname van 1.000 stuks of meer). De workstationvariant Intel Xeon processor E5-1600 komt uit in 6 verschillende uitvoeringen, die 295 tot 1.723 dollar per stuk kosten.

Dossiers
Meer over
Lees ook
RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google introduceert ARM-gebaseerde Axion CPU voor datacenters

Google heeft aangekondigd dat het zijn eerste op maat gemaakte ARM-gebaseerde processor voor datacenters, Axion, heeft ontwikkeld. Deze nieuwe processor is gebaseerd op Neoverse V2 processor-cores

PCIe-kaart vermindert energieverbruik in AI-servers aanzienlijk

PCIe-kaart vermindert energieverbruik in AI-servers aanzienlijk

Tijdens CES 2024 introduceerty het Koreaanse DEEPX de DX-H1. Dit is een PCIe-kaart die is ontworpen om de prestaties van AI-servers te versnellen en tegelijkertijd het energieverbruik te verlagen. De DX-H1, die in aanloop naar de beurs in Las Vegas de CES 2024 Innovatie Award heeft gewonnen in de categorie Computer Hardware en Componenten, legt d1