Nieuw windmolenpark levert exclusief aan datacenter van Google

Eneco heeft vorige week haar grootste Nederlandse windpark op land geopend. De opbrengst van Windpark Delfzijl Noord wordt voor 100% afgenomen door Google, die de stroom gebruikt om haar nieuwe datacenter in de Eemshaven aan te drijven.

Windpark Delfzijl Noord heeft een totaal vermogen van 62,7 megawatt en bestaat uit 19 windmolens. Ze staan op terrein van Groningen Seaports: op de Pier van Oterdum (5 stuks) en op de lange en smalle, door water omgeven Schermdijk (14 stuks). Het gaat om windmolens van het type N100/3300 van de Duitse fabrikant Nordex. De molens leveren per stuk een vermogen van 3,3 Megawatt, hebben een mast van 100 meter en een bladlengte van 50 meter. Eneco investeerde meer dan 90 miljoen euro in het project.

175 miljoen kWh

Het windpark gaat per jaar 175 miljoen kWh groene stroom leveren, omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 55.000 huishoudens. Google heeft met Eneco een akkoord gesloten en neemt de volledige productie de komende tien jaar af bij Eneco. Het windmolenpark het datacenter van Google in de Eemshaven, dat op dit moment in aanbouw is, van lokaal opgewekte groene stroom voorzien.

Onderdeel van het project is de inrichting van een ‘broedvoorziening’, een stukje land op de Pier van Oterdum dat aantrekkelijk is gemaakt voor vogels om er te gaan broeden. Voor de inrichting en het beheer heeft Eneco samengewerkt met lokale natuurgroepen als Avifauna en het Groninger Landschap. Het terrein van zo’n 2400 m2 bestaat uit zand en kleigrond met een toplaag van grind en schelpen. In het eerste broedseizoen 2014 werden al 50 paartjes visdieven en kokmeeuwen geteld. Dit jaar is dat aantal opgelopen naar 350 paartjes.

Meer over
Lees ook
De verbinding van Dirk Pol

De verbinding van Dirk Pol

In de wereld van netwerkdiensten staat Dirk Pol ruim 26 jaar lang als een baken, met zijn expertise die de vormgeving van connectiviteit beïnvloedt. Van zijn vroege dagen in softwareontwikkeling tot het sturen van i4 Networks richting innovaties,

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Datacenters en duurzaamheid – it’s complicated ?

Dat datacenters meer moeten doen aan duurzaamheid zal niet verbazen. Evenmin zal de lezer vreemd opkijken van de verhoogde activiteiten van adviseurs, zoals het Uptime Institute, die met onderzoeken zwaaien.

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

RePlanIT maakt circulaire opties voor laptops en servers inzichtelijk

Meer nog dan refurbishing of recycling vormt levensduurverlenging van apparaten de basis van een circulaire economie. Om dat effectief te kunnen doen moet je om te beginnen data hebben, zodat het juiste aanschaf- en gebruiksbeleid kan worden gevormd. Het project RePlanIT ontwikkelt tools die juist dat mogelijk maken.